Type Here to Get Search Results !

Игуман Макарије Савински: Кроз славно Христово Васкрсење васкрсавамо и ми. Опростимо свима све Васкрсењем, све загрлимо и радујмо се

Последња седмица живота Господа и Спаса нашега Исуса Христа на земљи назива се Страсна, Велика или Страдална седмица. Сваки од дана страдалне недеље назван је великим и светим због великих и спасоносних догађаја из Спаситељевог живота, и сваки је посвећен одређеним молитвеним споменимâ.


Звучни запис разговора


Страдање Господа Исуса Христа“Велика недјеља је припрема којом нас Бог, својим животом и догађајима у Његовом домостроју спасења, уводи у начин да човјек, кроз Христа, дође до свог Васкрсења, што је тајна вјечности која нам је дата кроз Господа нашег Исуса Христа.

Сваког дана човјек треба да умире и васкрсава са Христом. Седмиња страдања Христових, која је пред нама, припрема је за дочек Васкрса. Васкрсење Христово не би имало смисла ако и ми не би васкрсавали са Њим. Господ је нама, Својим васкрсењем, омогућио да будемо Богови по благодати. Зато нам Црква нуди Богослужења у току Страдалве недјеље како би се што више удубљивали у тајне духовног живота“- казао је за Радио ,,Светигору“ јеромонах Макарије игуман манастира Савина у Херцег Новом, поводом почетка Велике недјеље и наглашава да ми Хришћани треба да будемо истински радосни јер смо изабрани да будемо свјетлост свијету.

Прва три дана служе се пређеосвећене литургије и сваки дан је посвећен јеванђелским размишљањима. У сриједу се служи Света тајна јелеосвећења а на Велики четвртак, када је Господ установио Свету Тајну причешћа на Тајној вечери, важно је да се Хришћанин причести Светим Тајнама Тијела и Крви Христове.

“Важно је да схватимо да Господ Самога Себе даје у Светој тајни причешћа. Прањем ногу својим ученицима Господ нам показује велико смирење и љубав према роду људском, чиме и нас учи смирењу и љубави. На Велики петак, када су гријеси људски затамнили читаво небо, Господ, из превелик љубави према роду људском, узима гријехе наше на себе уништавајући их својим уласком у ад и својим Васкрсењем. Зато и ми нађимо у себи снаге да опростимо свима све Васкрсењем, све загрлимо и радујмо се. Христос васкрсе!!!“ –поручује отац Макарије.


Извор: Радио Светигора