Type Here to Get Search Results !

Русија: Установљена синодска комисија за биоетику


На заседању Свештеног синода Руске православне цркве одржаном у Даниловском манастиру у Москви 13. априла 2021. учесници су разговарали о прелиминарним резултатима дискусије о нацрту документа „Етички проблеми у вези с методом вантелесне оплодње“, који је припремила Комисија међусаборског  присуства о богословсљу и богословском образовању, наводи Патриархиа.ру.


Нацрт документа послан је епархијама на мишљење и објављен на отвореној расправи 5. фебруара 2021. године. Прегледи и коментари су прикупљени до 29. марта 2021. године.

Руска православна црква је 2000. године саборно размагтрала поступак вантелесне оплодње у Основама социјалне концепције који је усвојио Јубиларни архијерејски сабор 2000. године: ембриони. „Са православне тачке морално су неприхватљиве и све врсте вантелесне оплодње, које претпостављају набављање, конзервисање  и намерно уништавање 'вишка’ ембриона.“

Као резултат дискусије, учесници су приметили да нека питања покренута током дискусије у вези са документом "Етички проблеми у вези са методом вантелесне оплодње" и тичу се могућих услова за примену ове методе захтевају даљу дискусију на високом богословском и научном нивоу.

Истовремено, наглашена је важност проучавања биоетичких питања са становишта православне вере уз учешће стручњака различитих специјалности и погледа.

Донета је одлука да се у ове сврхе установи Синодска комисија за биоетику, за чијег председавајућег је постављен ректор Петроградске духовне  академије, епископ петерготски Силуан. Архипастиру је наложено да при овој Академији оснује истраживачки центар за питања биоетике, и испита могућност развијања сарадње у овој области са секуларним научним светом. Владика Силуан мора да поднесе предлоге о саставу Комисије, као и нацрт Статута о њој, на одобрење Синода на његовом следећем заседању.

Материјали за дискусију у вези са документом „Етички проблеми по питању методе вантелесне оплодње“ биће послани Синодалној комисији за биоетику на даље детаљно проучавање.


Извор: https://pravoslavie.ru/138631.html

(с руског превела  Јелена Бујевић)