Type Here to Get Search Results !

Цариград: Патријарх мученик Григорије погубљен пре 200 година

 Патријарх Вартоломеј  помолио се свом претходнику којег су Османлије обесили на главној капији Фанара на Вакрс 1821. године.


Цариград, 12. априла 2021. (КАП) Православни васељенски патријарх Вартоломеј  сее током викенда помолио канонизованом претходнику: патријарху мученику Григорију V, кога су пре тачно 200 година, 10. априла 1821, у Цариграду Османлије погубили. Окривили су га за избијање грчког устанка за независност. Грегорије V је обешен на улазној капији у патријаршијске резиденције (Фанар) у знак одмазде и сузбијања устаничких тежњи. У знак сећања на погубљеног  патријарха, главни улаз Фанара - Петрусова врата - затворен је 1821. године, а касније заварен. Капија од тада никада није отворена.

У суботу је после Божанске литургије у саборној цркви Светог Георгија у Фанару патријарх Вартоломеј запалио свећу испред закључане капије у и спустио букет цвећа, а затим је клекнуо у молитви. У поруци свим верницима истакао је сведочење вере и живота Светог Патријарха, који је због тога убијен и постао свештеному мученички.

Свети патријарх се прославља не само у Фанару, већ и у многим другим грчким православним црквама широм света. Празније се 10. априла.

Патријарх Грегорије ухваћен је на Васкрс 1821. године након служења васкршње литургије  док је напушгтао цркву Светог Георгија у Фанару, одведен је у затвор, мучен и коначно обешен у пуном орнату тог истог поподнева око 15 сати на главном улазу у патријаршијску резиденцију.

Тело је након два дана вучено улицама града и најзад бачено у Босфор. Хришћански морнари успели су да пронађу тело. Одвезли су га у Одесу, којој је била част што ту почива. На захтев грчке владе, кости су 1871. пренете у Атину, где почивају у митрополитској катедрали..

У Цариграду је, после убиства Грегорија V избио погром међу грчким градским становништвом, подстакнут исламским проповедницима. Поред патријарха, Османлије су погубили и неколико других епископа и свештеника.


Извор: https://www.kathpress.at/goto/meldung/2008985/istanbul-maertyrer-patriarch-gregorios-vor-200-jahren-hingerichte