Type Here to Get Search Results !

Молитвени опроштај од архимандрита Данила - Носио је крст са радошћу


На празник Свете Марије Египћанке, 14/1. априла лета Господњег 2021., на монашком гробљу манастира Плужац од првог игумана ове подгорске светиње молитвено се опростило бројно свештенство и верни народ из различитих крајева, понајвише из Црне Горе. Опело су служили архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић, игуман манастира Лелић Георгије (Мићић), игуман манастира Косијерево Арсеније (Самарџић), настојатељ саборног Храма Светог Василија Острошког у Никшићу протојереј Остоја Кнежевић и свештенство из Шабачке, Жичке и Ваљевске епархије.


Служба Божја водила је оца Данила свугде где је земља Божја. И својим молитвама и очинском бригом за душе Божјих створења уселио се у бројна срца широм планете. О томе слика са опроштаја говори више од свих речи. Да молитве за његову душу принесу дошли су верници из Подгорине, где је провео последње године земаљског служења. Из Ваљева, где су га знали и увек радо виђали. Из Црне Горе, за коју га је посебна љубав везала. Из завичајне Шабачке епархије, одакле се, тада млади Богољуб Јокић, отиснуо у свет. И стигао до самог му краја – далеке Аустралије. Преко Далмације, Црне Горе, Америке… Живот првог старца у подгорском крају Господ је кројио као украсни ћилим са разним бојама. Иако је родитељски наум био да, као најмлађе, десето по реду дете, буде уз њих у старости, Господ га је повео пут манастира Крке, где прима монашки постриг и наставља пола века дуго служење по манастирима у Сињу, Гламочу, Америци, Аустралији и Црној Гори – манастиру Косијерево, одакле су данас дошла сабраћа и бројна духовна чеда да се Господу за њега помоле, рекао је у опроштајном слову архијерејски намесник подгорски протонамесник Велимир Крстић.

Кад упознаш нове средине и у њима нове људе, на себе примаш и њихове муке и проблеме, а све то оставља траг на души и телу. Као прави духовник, плачеш ноћу, молећи Господа Бога за своја духовна чеда. Дошавши овде у „јесењим годинама“ свог живота, био је пчела радилица као и у сваком манастиру. Овде је урадио много тога у храму и манастирском комплексу. Успео је да се избори, иако су времена тешка. Гладовао, чувао… Била му је жеља да доврши храм, те је говорио:“Тек онда сам спреман да идем Господу.“ Али, Господ га је узео Себи да га одмори у рајским насељима. Нама је оставио траг који боли, јер недостаје свима нама свештеницима. При исповестима њему смо говорили наше грехе, тешкоће и проблеме, а он их је примао као крст на своја леђа и носио са радошћу- истакао је у врло емотивном говору протонамесник Велимир Крстић, узмоливши Господа да драгог оца Данила настани у месту праведника са свима светима.

Од архимандрита Данила опростили су се и представници локалне самоуправе, на челу са председником Скупштине општине Светозаром Гачићем, као и духовни син оца Данила Владимир Благојевић, председник Скупштине општине Ивањица, са својом породицом.


Извор: Епархија ваљевска