Type Here to Get Search Results !

Велики петак у Крагујевцу

 Велики Петак је најстрашнији дан у историји човечанстава, а зашто је најстрашнији? Зато што су људи тада разапели Спаситеља и Створитеља света, Господа Исуса Христа.


То је највећи бунт у историји неба и земље. То је највећи грех у историји неба и земље. Никад невинијег осуђеника, и никад безумнијег судију свет видео није. Људи муче Онога који је дошао да нас избави од муке, предају на смрт Онога Који нам је донео живот вечни.

У јутарњим часовима Великог Петка, 30. априла 2021. године, у 8 часова у Саборном храму у Крагујевцу, Преосвећени Владика Јован служио је Царске часове, у којима се помињу догађаји Гетсиманске ноћи, хватање Исуса, одрицање Апостола Петра, издајство Јудино, распињање на Крст.

Зову се царски часови - јер су некада византијски цареви увек присуствовали на овим часовима у цркви, а после њих је бивало многољетствије царевима.

У поподневним часовима Великог Петка у 16 часова у Саборном храму Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Вечерње са изношењем Плаштанице. Плаштаница изображава Господа положеног у гроб. Она се налазила у олтару на Часном престолу. Уз певање стихире: «Тебе одјејушчагосја...» свештенослужитељи подижу Плаштаницу испод које иде Преосвећени Владика, обилазе око Престола и износе Плаштаницу на припремљен гроб на средини храма. Ово вечерње се служи у спомен скидања Тела Господњег са Крста, када су Исусови тајни ученици Јосиф из Ариматеје, и Никодим, измолили дозволу од Пилата, скинули пречисто Тело Господње са крста, ради сахране.

У 19 часова вршено је јутрење Велике Суботе, и тада се савршава чин сахране Христове. Ради тога, Преосвећени Владика са свештенством Саборног храма, умилним појањем и читањем, пред гробом Господњим, на средини храма, уз кађење и уз држање упаљених свећа, произнео је непорочне стихире, којима претходе стихови из 118. Псалма, подељених на три статије, у једној од статија се каже: «Животе, како умиреш; како и у гробу обитаваш, царство смрти разрушаваш и умрле подижеш из Ада.» После отпеваног канона и великог славословија, уз звоњаву погребног звона, Преосвећени Владика кренуо је са свештенством и верним народом у крсни опход око храма са Светом Плаштаницом, уз појање: «Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни...» са упаљеним свећама, сагласно речима Цркве, која Христов гроб назива најсветлијим, јер је извор нашег васкрсења.

По завршеном богослужењу Преосвећени Владика благословио је верни народ са жељом да у здрављу и срећи дочекају најрадоснији и најсветлији Празник над Празницима.


Извор: Епархија шумадијска