Type Here to Get Search Results !

Велики петак у Милешеви

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је на Велики петак, 30. априла 2021. године, вечерње богослужење са изношењем Плаштанице а потом и јутрење Велике суботе у Вазнесењској цркви свештене милешевске обитељи.  Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Након завршене службе Епископ Атанасије сабранима око Христовог Гроба је рекао: – Наставља се борба. И после Господњег страдања и после Његовог Васкрсења. Наставља се борба између добра и зла, између живота и смрти, између Бога и Сатане и њихових присталица. Они који су били против Господа када је Он био на Крсту и исмејавали га, ругали му се, пљували на Њега, изазивали га да одустане од свог дела спасења људи па да сиђе са Крста, они су наставили и даље. И када је Господ добровољно, из љубави према нама, изволео да окуси од смрти, да уђе и у гроб, да прође кроз све наше просторе, онда они који су га исмејавали наставили су да га исмејавају и даље. Запечатили су гроб и осигурали га римским стражарима.

– Али Господ наш је устао, ништа га није задржало у смрти. Он је испунио своје дело спасења људи до краја, победио је и највећег и последњег људског непријатеља, не само Сатану него и његово оруђе, његове вештине, његову смрт. Тиме је Он обрадовао своје ученике, собом живим, својом победом. Како оне ученике онда тако радује и све нас и обрадоваће нас Светлим Васкрсењем својим и ми ћемо учествовати у тој радости, нагласио је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска