Type Here to Get Search Results !

Васкршњи број „Источника“


Црква Божја као лађа спасења плови кроз ово море живота. И у животу, као и на сваком мору, владају буре и искушења. И као што су морепловци, борећи се са немирним морем, стицали одређена искуства и преносили их будућим генерацијама, исто тако су и наши светитељи, борећи се са немирима живота, стицали духовна искуства за борбу са искушењима и преносили их будућим генерацијама хришћана. И као што искусни морепловци знају да искористе ветрове и таласе у своју корист, исто тако и искусни хришћанин зна како да искористи искушења и препреке зарад користи и спасења своје душе.


Драга браћо и сестре, ово искушење, звано вирус COVID 19, за нас православне хришћане не сме и не може бити ништа друго него што је један велики талас, праћен невременом за морепловце. Ако смо постојани, ако знамо да је великих таласа било и пре и да ће их бити и у будућности, онда нема разлога за бригу. Од нас се најмање очекује да очајавамо. Једино што треба да учинимо јесте да упрегнемо ситуацију у нашу корист и да својом стабилношћу и радом помогнемо себи и свима око нас.

Искористимо време васкршњег расположења да се присетимо како је Господ, након само три дана, из највеће таме и људског безнађа увео цео људски род у простор бесконачне радости. Сачувајмо наше породице. И, коначно, побринимо се око наше Цркве која је лађа нашег спасења, а Господ ће сам умирити овај талас и буру животних искушења. 

Нека радост наступајућих васркршњих празника обасја Ваше породице и у ваше домове донесе мир и љубав и спокојство. Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!


Преузмите најновији број часописа Источник - овде (pdf)


Протојереј Јовица Ћетковић, уредник


Извор: Епархија канадска