Type Here to Get Search Results !

Владика Јоаникије у Ћелији Пиперској: Јасеновац - збирно име новог страдања српског народа

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је данас, 22. априла, Литургију пређеосвећених дарова поред моштију Преподобног Стефана Пиперског у манастиру Ћелија Пиперска надомак Подгорице.


Звучни запис беседе


У литургијској бесједи Преосвећени владика је казао да се уочи Лазареве суботе навршава Света четрдесница од које слиједе чудесни догађаји које зовемо Великом недјељом те да је све то припрема за велики празник Васкрсења Христовога. Подсјетивши да се прије Васкрсења Христовог удубљујемо у тајну Његових страдања и Његове безграничне љубави, када је својим распетим рукама загрлио цио свијет, владика је истакао да кроз Господа нашега Исуса Христа сагледавамо и тајну страдања људскога. По његовим ријечима сви они који са вјером пострадоше за Христа, који су се са Њиме поистовјетили, постали су судионичари, причасници и учесници Његовог Васкрсења. Данас прослављамо управо такве свједоке Христовог Ваксрсења – Свете новомученике јасеновачке.

“Без броја и конца, зато што колико год бројимо, не можемо да избројимо јасеновачке мученике, али Господ њихова имена зна. И то је нови ослонац за наш народ, жртва невине дјеце, невиних људи, невиног народа који је пострадао само зато што је био вјере православне и што се није хтио одрећи свога имена, своје вјере, своје историје, језика, традиције”, бесједио је Епископ Јоаникије.

Прије десетак година наша Света црква је препознала и прославила Свете новомученике јасеновачке, а са њима и све оне који су невино пострадали: мученике из Дола, Велике, Горњег Полимља, дјецу коју су Хитлерове јединице убиле без милости, а са њима дјевојке, младиће, старце, жене и труднице, пребиловачке, корићке, јадовинске и многе друге мученике. Први од наших свештеника који је гласно проговорио о нашим новим жртвама, био је недавно упокојени, владика Атанасије, и наш Митрополит Амфилохије који, како је казао владика Јоаникије, “не само да је проговорио него је и сваку стопу мученичку цјеливао, а како се приближавао својој кончини све се више и удубљивао у голготску тајну страдања српског народа на Косову и Метохији и свуда”.

“А и он сам се све више удубљивао у тајну Христовога распећа и страдања, и људског страдања, људских патњи, а и сам је патио у Црној Гори. Душа напаћена за Христа. Заиста ако је ико испио чашу страдања Христових као апостол у наше дане то је био Митрополит Амфилохије. Сјећамо се и проте Момчила који је био витез вјере православне, сјутра ћемо му обавити годишњи помен. Сви су они заједно у томе неизбројном лику нових Божијих угодника заједно са јасеновачким мученицима које данас прослављамо.”

Говорећи о данашњој прослави новојављених јасеновачких мученика у Славонији, владика Јоаникије је казао да је Јасеновац збирно име цијелог новог страдања српског народа.

“Данас нијесмо могли бити са нашим владиком Јованом на лицу мјеста у Јасеновцу, али смо с њиме и са распетим народом и монаштвом у Славонији. Данас смо са његовим Јасеновцем и овдје у Светој Ћелији Пиперској поред моштију Светог Стефана Пиперскога, који је, такође, живећи у тешким временима турскога ропства, али и великог притиска од унијата, на величанствен начин посвједочио православну вјеру, вјерност Цркви Божијој. Благодаћу Светога Духа побиједио је све непријатеље и наш народ, заједно са Светим Василијем, сачувао у најтежим временима”, нагласио је Преосвећени владика Јоаникије.

Администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије је истакао да је наш народ недавно показао сву љепоту и снагу наше вјере те да су нам Свети Василије Острошки, Свети Стефан Пиперски и сви Свети новомученици који су за вјеру пострадали, дали снаге да вјеру очувамо:

“Наравно та борба за вјеру никада неће престати. Тако је то у историји, тако је то у овоме свијету који не разумије шта је права истинска вјера, шта је тајна Свете вјере православне. Али Господ открива своје тајне свима онима који га љубе и даје им снагу не само да вјеру своју чувају, свој образ, поштење и традицију, корене, него им даје снагу да свједоче љубав Божију, Јеванђеље Божије, у сваком времену.”

На крају архипастирског слова Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије се помолио да Бог и нама који живимо у овом времену, које је препуно искушења, да снаге да идемо правим Божјим путем онако како нас је учио Свети Сава, Свети Кнез Лазар…

“По примјеру свих оних који су пострадали за Христа, славећи све оне који су Христу угодили или проповедањем Јеванђеља или примјером светога живота или страдањем за Христа до крви и смрти. Да нас Господ удостоји да се поклонимо страдањима Христовим, да се сјединимо са Христовим распећем и са Његовом смрћу живоносном, да би нас Његова смрт од смрти ослободила, да би нам дала слободу и да нас Господ удостоји да будемо заједничари, причасници и учесници Његове побједе над смрћу и Његовога преславнога Васкрсења”, поручио је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска