Type Here to Get Search Results !

Молитвено сећање на архимандрита Авакума, игумана лелићког


-Прота Драган Алексић: Ава је имао љубави за све људе света-

У част трогодишњице од престављења Господу првог игумана манастира Лелић, архимандрита Авакума, на манастирском гробљу принете су молитве за великог духовника, који је својом мудрошћу,  благошћу и љубављу наликовао ранохришћанским старцима. Парастосом је началствовао протојереј – ставрофор Драган Алексић, чије су прве године службе везане управо за овај крај, задужбину Светог Владике Николаја, када су 1991. у њу враћене његове мошти из Америке.


Три су године откако дивни лелићки старац служи Небеску Литургију са свима светима Небеске Србије. Господ Христос га је Себи позвао на празник Свог Васкрсења. Најчешћи поздрав блаженопочившег Аве Авакума био је „Христос васкрсе“. И ми га данас управо тако поздрављамо, поделио је своје сећање на драгог игумана прота Драган Алексић. Заједно са чувеним архимандритом Антонијем Ђурђевићем, отац Авакум пуне четири деценије обнављао је порушени манастир Троношу, али и веру у Господа Христа у временима безверја наметнутог од ондашњих државних власти.

Драги Аво, имао сам прилику да се уверим у неизмерну љубав коју си имао према људима Рађевине и Азбуковице, а касније, по доласку у Лелић, и ваљевског краја, али и према људима из свих крајева света који су долазили у Троношу и Лелић. Окупљао си нас све крај моштију Светог Владике Николаја, нашег Златоуста. Чврсто сам уверен да је он од Бога измолио да дођеш овде и будеш чувар његових моштију и потом свом духовном чеду, оцу Георгију, предаш овај манастир да настави да чува мошти и окупља људе око ове светиње – беседио је прота Драган Алексић.

Из Авиног срца је, поред љубави, истицало и његово смирење, његова кротост,  молитвеност и имање времена за свакога. Нико од њега без лепе речи није отишао натраг. Зато нам Ава Авакум може послужити као пример какви треба да будемо у овоземаљском животу, да би и нас Господ наградио рајским насељем, истакао је отац Драган Алексић.

Оца Авакума с љубављу ће се сећати сви који су били удостојени части и радости да га упознају, а уз њихове приче одрастаће нове генерације православних хришћана.


Извор: Епархија ваљевска