24.04.2021.

Епископ Герасим: Господ је васкрсао Лазара да би потврдио истину о Себи и да се прослави Он као Господ


У Лазареву суботу 24. априла 2021 године, на празник васкрсења четвородневног Лазара, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим началствовао је Светим евхаристијским сабрањем у манастиру Гомирју у манастирском храму који је посвећен Рођењу Светог Јована Крститеља.


Његовом Преосвештенству Епископу Герасиму су саслуживали: архимандрит Михаило (Вукчевић), старјешина манастира и ђакон Небојша Анђић.

По заамвоној молитви Епископ г. Герасим је извршио чин благосиљања и освећења гранчица врбе.

Беседећи на тему Јеванђеља и празника, Епископ Герасим је истакао: У овоме дану празнујемо и сећамо се васкрсења четвородневног Лазара, којега је Христос Васкрсао и тим догађајем потврдио и најавио своје Васкрсење. Господ је васкрсао Лазара да би потврдио истину о Себи и да се прослави Он као Господ, да пред Његово страдање које треба да се догоди у Јерусалиму, нико од апостола и оних који су Га слушали не буду уплашени, већ напротив да верују у то да је Бог који Васкрсава и који надилази законе природе. Овим догађајем Господ, апостолима и свима онима који верују у Њега је показао да је Он Господ све твари, овде и сада, а и у Будућем Веку. Чин васкрсења Лазара пројављује да смо ми саздани да би живели у заједници са Богом, а никако да будемо сасуди греха и овде на земљи треба да се почнемо припремати за Будући Век који је само у Васкрслом Господу.


Извор: Епархија горњокарловачка