Type Here to Get Search Results !

Манастир Милешева: Сети нас се Господе када дођеш у Царство Твоје

 

У навечерје Великог петка, 29. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у манастиру Милешеви Јутрење са читањем дванаест страдалих  Јеванђеља. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић а милешевске монахиње предвођене својом игуманијом мати Аквилином за певницом су певале стихире и одговарале на прозбе и јектеније.


Звучни запис беседе


На крају службе Преосвећени Епископ Атанасије се кратком поуком обратио учествујућим верницима: – Драга децо Божија, ученици Христови, пратили смо вечерас у молитви и у читањима како је Господ наш пред очима целога света, пред очима неба и земље, пред очима Анђела и људи, претрпео страдања.

– Ми се нарочито подсећамо на припремне речи Христове. Он је био приправан за оно што га чека на Голготи, али, пре поласка на своје добровољно страдање Он се концентрисао на своје ученике настојећи да њих осигура, да их утврди у љубави, у љубави према Њему, према Господу Богу и у љубави једних према другима. То је обележје Христових ученика, припадности Христу, међусобна љубав.

– Апостоли су се уверили да је Христос победио смрт, устао из гроба, из тог закључаног гроба, којег су и стражари Римски чували. Ништа га није могло задржати у смрти и Апостоли су се уверили у ту победу и обрадовали се, и обистинило се оно што је Христос говорио да ће бити убрисана свака суза са њиховог лица. Тако ће бити обрисане и сузе свих касније који верују у Господа Христа.

– Највећа награда за све нас који у Христа верујемо, који се Христа држимо, јесте у томе што знамо да је Он васкрсао и што учествујемо у тој Његовој победи и тој Његовој радости. И ми упућујемо исту ону молитву коју је упутио разумни Разбојник на крсту: Сети нас се Господе када дођеш у Царство Твоје, рекао је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска