Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим на Цвети: Данашњи празник је празник велике тајне страдања и велике тајне љубави и милости Божије


”Велика је то тајна данашњега дана, данашњега празника, јер Бог из своје љубави према човеку улазећи у Јерусалим припрема за добровољно страдање које се имало збити ради рода људскога и ради свих оних догађаја које ће у историји рода људскога бити означене као догађаји који су од суштинскога значаја за спасење целокупнога човечанства. Данашњи празник је празник велике тајне страдања и велике тајне љубави и милости Божије” - рекао је Епископ Херувим.


На празник Цвети, 25. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим началствовао је Светом Евхаристијом у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон Вучићевић, настојатељ манастира, протојереј-ставрофор Јован Клајић, парох у пензији и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Часни оци, драги народе нека буде на здравље и на спасење овај велики дан и велики празник у икономији нашега спасења, а то је улазак Господа Бога и Спаситеља нашега у Јерусалим. Велика је то тајна данашњега дана, данашњега празника, јер Бог из своје љубави према човеку улазећи у Јерусалим припрема за добровољно страдање које се имало збити ради рода људскога и ради свих оних догађаја које ће у историји рода људскога бити означене као догађаји који су од суштинскога значаја за спасење целокупнога човечанства. Данашњи празник је празник велике тајне страдања и велике тајне љубави и милости Божије. Бог се смирава ради човека очекујући да се човек смирава ради Бога. Бог данашњим празником људима показује колика је Његова љубав према човечанству. Страдајући за човека Бог је хтео да осетимо пуноћу благодати Божије и пуноћу живота у Христу, пуноћу вечнога живота и откривене истине. Истина нам се драга браћо и сестре даје и отвара, она нам се у пуноћи испуњава овде у светој Литургији. Догађаји који следе у овој Страсној недељи су препуни вере, препуни су духовности, препуни су свих оних тајни које треба да осетимо и да загрлимо Бога који је поради нас људи претрпео све то. Претрпео је шибање, претрпео је крст, претрпео је страдање и на крају претрпео је и то ради рода људскога. Славно Васкрсење је суштина живота и суштина нашега односа са Богом. Да није било тог догађаја сигурно би историја спасења, историја рода људскога ишла у неком другачијем смеру, али Бог по доброти својој, по љубави према човеку, по љубави према творевини, не желећи да та творевина обитава у греху него да благодат Божија завлада светом, Он страда, васкрсава и пројављује моћ своју као Бог. Сви догађаји, страдање, шибање, пљување и све оно што ће Господ проћи у овој Страсној недељи ради рода људскога само су показатељи Божијега смирења и љубави, а с друге стране људскога греха који и у тим тренуцима није могао да препозна да је то Бог и Спаситељ рода људскога.

Бог показује опет и по много пута колика је љубав његова према човеку, да би после тога васкрсао и показао да је он заиста Бог, Спаситељ рода људскога. Спаситељ нас увек учи да једни друге волимо, да једни према другима имамо љубави и да једни другима будемо пут нашега спасења и пут наш ка Христу. Да и ми као она витлејемска деца можемо узвикнути најлепшу реченицу данашњега дана: ”Осана Сину Давидову! Благословен који долази у име Господње!”. Та реч проноси се драга браћо и сестре проноси се кроз целу историју Цркве Божије, а проносиће се и после нас јер љубав Божија је неограничена, она нема свој крај, она има свој почетак у Богу и траје кроз сву вечности. То је оно што је вечно и што нас све сједињује и што нам све даје могућност поновнога обнављања заједнице, поновнога обнављања и ослобађања од греха да би осетили благодат и пуноћу Божију. Нека би Господ дао да тајна данашњега празника дубоко се усади у срца наша, да осетимо љубав Божију, да осетимо његову милост, да осетимо то смирење које нам треба бити пример и руководитељ нашем смирењу, да једне друге љубимо и волимо да би Бог био са нама.

Нека сте срећни и благословени, од сада и кроз сву вечност. Амин!


Извор: Епархија осечкопољска и барањска