Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Све оно у чему се трудимо и што сабирамо у смиреној молитви и покајању, можемо да распнемо у једној помисли која није Богу угодна

 

У пету недељу Часног поста, 18. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у параклису манастира Суводол. Епископу су саслуживали протојереј Перица Божуновић и архиђакон Илија (Јовановић).


Беседећи о Преподобној Марији Египћанки, којој је пета недеља Часног поста посвећена, и о Преподобном Марку Траческом чији спомен света Црква прославља, владика тимочки је истакао да покајнички дух који обједињује ово двоје светитеља треба да нам буде пример нарочито у данима Часног поста. Хришћани који не осећају кајање и који нису свесни своје недостојности и слабости пред Богом, према речима Преосвећеног владике, врло брзо могу пасти у искушење да на себе гледају као на узорне хришћане а да друге осуђују. 

Све оно у чему се трудимо и што сабирамо у смиреној молитви и покајању, можемо да распнемо у једној помисли која није Богу угодна. Господ нам зато, као човекољубац, дарује друга искишења којима ћемо, како се Господ нада и како треба да прихватимо, превазићи гордост, самољубље и надменост. Господ нас тако приводи у прави дух – дух смирења Христовог, закључио је Епископ Иларион.


Извор: Епархија тимочка