Type Here to Get Search Results !

Проф. др Мирко Ђ. Томасовић: Бог је с нама

 

Проф. др Мирко Ђ. Томасовић, Бог је с нама, манастир Старо Хопово 2021, 428 странa


У сусрету, заједничарењу и разговору човека са Богом, човек сазнаје да је његово постојање у свему смислено и сврсисходно и да је васцела Божија творевина упућена ка коначном циљу и осмишљењу. У нашем раду показаћемо да човеком, светом и историјом не управљају звезде, планете, Имармени, судбина, усуд, фатум, предодређење, нити пак безличне силе и томе слично, него да постоји свештена историја у којој се све одвија по Промислу Божијем у оквиру Тајне Домостроја спасења. Светоотачки је став да су сва наведена лажна учења дело злих духова – демона. И не само да су таква безбожна јеретичка учења погрешна, неоснована и уперена против вере у Тројичног Бога, већ су она супротна учењу Светога Писма, Свештеног Предања и налазе се насупрот људској савести.

Једино Бог Творац има власт над свом Својом творевином и Својом добротом, љубављу и премудрошћу влада и управља њоме. Промисао Божији Хришћани доживљавају као Његову посебну бригу о човеку и као неизрециву животну сигурност и штит. Људски живот налази се у руци Божијој, јер Бог је све предвидео, али није предодредио. Бог дакле, не приморава боголиког човека ни на шта, него свагда поштује људску слободу којом нас је обдарио. Значи, не постоји судбина јер постоји Промисао Божији и слободни човек кога је Бог створио да добровољно учествује у Божанском Домостроју спасења.

Наш повратак Богу могао је бити извршен једино кроз оваплоћеног Христа Спаситеља и кроз заједничарење и освећење у Духу Светоме. Предање Цркве нам сведочи да сâмо име Богородица садржи у себи целокупну Тајну Домостроја спасења.

Месија Исус Христос, Ризничар живота, претворио је смрт у сан и даровао нам Живот вечни. Живећи Тајном Христа човек се освећује, обожује и спасава.

Православна вера исповеда да се једино у Цркви Христовој пресаздава, обнавља и обликује нови човек по лику Онога Који га је саздао, и тако човек задобија нови начин постојања. У Светој Евхаристији ми примамо лек бесмртности – Богочовека Исуса Христа Емануила – Бог је с нама и ми у Њему!

Промисао Божији и Домострој не престају никада, него настављају да трају у Цркви све до свог коначног испуњења – спасења човека, а преко христоносног човека и све Божије творевине. Ваистину, пуноћа Христова је Црква, јер пуноћа главе је тело, а пуноћа тела је глава.

Слава Промислу Твоме, једини Човекољупче и Боже сваке утехе!


Извор: Инфо-служба СПЦ