Type Here to Get Search Results !

Годишњи парастос игуманији Рафаили у Малој Ремети

 У суботу, 10. априла 2021. године, у цркви Покрова Пресвете Богородице у манастиру Малој Ремети свету архијерејску Литургију и годишњи  парастос игуманији Рафаили служио је Епископ сремски г. Василије уз саслужење протојереја-ставрофора др Драгомира Санда и Душана Тодоровића, пензионисаног пароха из Јарка; јереја Бранислава Керечког, пароха петроварадинског, и ђакона Горана Власца.


Певницом је руководио свештеник јазачке парохије Чедомир Грујић; појали су студенти и богослови. Учешће у торжественој Литургији поред сестринства манастира Мале Ремете, узело је и сестринство манастира Јаска са игуманијом Параскевом. После заамвоне молитве служен је парастос игуманији Рафаили.

Његово Преосвештенство г. Василије је произнео беседу сећања на мати Рафаилу:

- Одслужили смо после свете архијерејске Литургије парастос нашој драгој мати Рафаили која се пре годину дана од нас растала само физички, али се никада није од нас раздвојила духовно. Ви који сте долазили у ову свету обитељ, сви сте били њене сестре и браћа осећајући да припадате мати Рафаили и овој обитељи. Познавао сам је више од 35 година. Затекао сам њу и блаженопочившу Надежду како овде савијају гнездо… Каже се у народу: када угине лабуд, онда када се рашире крила његова, тек тада видиш колика су била. Тако и  игуманија Рафаила! Тек данас видимо колико она је она имала духа и вере, колико је имала снаге, колико је све трпела са својим  сестрама да би очувала светињу.

Помен на гробу мати Рафаиле одслужили су свештеник Душан Тодоровић којем је епископ Василије поверио ову светињу са сестринством и чадима на духовно старање, и јереј Бранислав Керечки.

У манастирској трпезарији настављено је литургијско сабрање како је увек било до кончине мати Рафаиле. Настојатељица манастира, мати Февронија и сестра Ефросинија припремиле су трпезу љубави.


Извор: Епархија сремска