Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Људи чиста срца су у Исусу Христу препознали Бога

У пету недељу Великог поста, 18. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије началствовао је на Божанској Литургији у храму Васкрсења Христовог у Прибоју уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, старешине храма Спасоје Вујанића, протођакона Ивана Савића и ђакона Милорада Петровића.


Звучни запис беседе


Тумачећи присутнима прочитане одељке из Јеванђеља Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Желимо да из овога храма пођете са највише Божијих дарова. Све дарове Божије добијамо на Божанској Литургији, а они који су се причестили телом и крвљу Господа Христа добили су највише.

– Људи чиста срца су у Исусу Христу препознали Бога. И многи који су у оно време, од стране самозваних праведника, сматрани за грешнике, видели су у Њему Спаситеља и Исцелитеља, и приступили су к Њему, хрлили к Њему, трчали за Њиме. Данас се учимо из Јеванђеља како Господ позива ка Себи храбре, верне, и видимо да све зависи од близине Божије. И та близина, којој сви тежимо, зависи од наше љубави према Богу. Богу се приближавамо, пре свега, вером у Њега, оданошћу Њему и љубављу према Њему. Они који живе у вери, у смирењу, имају оживљено срце, осетљиво, и Богу приступају на прави начин, не преко параграфа него љубављу и личним односом са Богом.

– Нема већег бремена од бремена греховног. Греховно бреме је страшније од бремена било које болести. Од тог бремена ослобађа Господ Христос својом близином. А ми се користимо тиме љубављу према Њему, близином са Њиме. Све ово време како идемо ка Васкрсу позива нас на то да се што више Христу приближимо и да у свему са Њиме учествујемо. И у Његовим понижењима, и у Његовим страдањима. Па ћемо онда учествовати и у Његовом Васкрсењу. Он се показао изнад страдања, јачи од сваког страдања, и васкрсао је из мртвих. Пролазећи све то са Њиме и ми имамо могућност да будемо учесници свега тога и на крају учесници Вечног Живота. Да и ми надјачамо сваку болест у себи, око себе, свако искушење, и у љубави да васкрсавамо са Господом непрестано. Господ нас позива да будемо слични Њему, указао је Епископ Атанасије присутнима.

Након Божанске Литургије архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић захвалио се Преосвећеном Епископу Атанасију на исказаној љубави према верном народу овог града својим доласком у храм Васкрсења Христовог на заједничко узношење молитава Господу нашем Исусу Христу и позвао све да заједно пођу до храма Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју где је приређена заједничка трпеза љубави. Ту су уз послужење и богоугодне разговоре продужили заједничарење у љубави Господњој.


Извор: Епархија милешевска