Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован (Пурић): Свети Василије је себе испунио да личи на Христа

 

Празник Светог Василија Острошког и ове године је свечано обележен у манастиру Пустиња, јер је управо славном чудотворцу са Острошке греде посвећена манастирска капела. По благослову администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког Г. Лаврентија, Свету Архијерејску Литургију је служио Епископ Јован (Пурић), ктитор капеле, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и ђакона Драгана Ашковића из Архиепископије београдско – карловачке.


Честитајући славу мати игуманији Нини и сестринству Пустиње, Владика Јован упутио је поздраве и благослове Епископа Лаврентија свима који су дошли у древну ваљевску светињу да прославе празник једног од најпоштованијих угодника Божјих у православном свету, коме се у немалом броју поклањају и инославни и иноверни народи.

После Светих апостола, Марије Магдалине и Светих отаца кроз векове, најјачи сведок Васкрсења Христовог био је наш Свети Василије из рода херцеговачког, српског и свеправославног, рекао је у празничном слову Владика Јован (Пурић), кога неколико деценија службовања везује управо за кивот Светог Василија, коме је био чувар и кога је имао за монашки узор.

Свети Василије није дуго живео на земљи, тек 60 година. Али, његов живот је био испуњен вечношћу, испуњен васкрсењем. Као што је Господ Христос прошао распон између крста и васкрсења, тако пролази сваки владика, сваки свештеник и сваки хришћанин. Свети Василије је имао велики распон крста, јер је живео у врло незгодном времену, када су живи завидели мртвима. Било је горе него данас у времену панике и страха, јер се људи затварају у себе и праве неправилну дистанцу(само телесну), а услов за оздрављење јесте заправо оздрављење духа и душе – рекао је Владика Јован.

Говорећи о житију Светог Василија, он је указао да његово крштено име Стојан упућује на то да је био постојан, што данас скоро да немамо, јер људи су често у нескладу са оним што  мисле, говоре и раде. Људи не брину подједнако о души и телу, углавном само о телу, а то није добро. Ми који верујемо у вечни живот, припремамо се за њега, не марећи колико ће овај на земљи трајати. Свети Василије је живео кратко, али за то време испунио себе да личи на Христа. Људи су га због тога препознали у Острогу и Свети Василије данас даје много порука, истакао је дугогодишњи игуман острошки.

У својој проповеди Владика Јован присетио се драгог острошког ђака, блаженопочившег Владике Милутина, чијим је благословом завршена капела Светог Василија у манастиру Пустиња, за коју је први ваљевски архијереј био веома везан.

По Светој Литургији преломљен је славски колач.


Извор: Епархија ваљевска