Type Here to Get Search Results !

Епископ Герасим: Светитељи попут Свето Василија Острошког сведоче Христове речи "сазидаћу Цркву своју"


У Горњем Будачком недалеко од града Карловца, дана 12. маја 2021. године, у седмици Антипасхе прослављена је храмовна слава чији је небески покровитељ пред Васкрслим Христом, Свети отац наш Василије, митрополит захумски, који нетљено почива у манастиру Острогу. Том приликом, Свету Архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенсто Епископ горњокарловачки г. Герасим, коме су саслуживали: протопрезвитер Дарко Дугоњић, презвитер Бранко Сантрач и ђакон Небојша Анђић.


По заамвоној молитви Епископ г. Герасим је благословио хлеб и жито који су принеси у славу Божију и у част Светог оца Василија Острошког Чудотворца.

Празник Васкрсења Христовог као и храмовну славу речима архипастирске беседе честитао је Преосвећени Епископ Герасим, који је све присутне подсетио да се у овој години обиљежава 350 година од представљења у Господу овога дивнога Светитеља Божијег.

У данашњем дану сећамо се Светог Оца Василија Острошког Чудотворца, Великог светитеља и угодника Божијег, врлинскога човека, који је све заповести јеванђељске испунио, и због тога га је Господ прославио са својим великим светитељима и угодницима, јер његово тело данас, почива цело и нетрулежно у Острошком манастиру и сведочи Васкрсење Христово. Светитељи попут Свето Василија Острошког сведоче Христове речи ‘сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати‘ (Мт. 16, 18) поручио је вернима по окончању Светог евхаристијског сабрања Преосвећени Епископ Герасим.


Извор: Епархија горњокарловачка