Type Here to Get Search Results !

Саопштење за јавност: Чувајмо залог свенародног јединства и братске слоге пројављених на литијама

 

Поводом најновијих полемика које су изазвале неке црквене активности и приказивања истих, подсјећам јавност да су врата Цркве, као и увијек до сада, отворена за све добронамјерне госте, вјернике и поштоваоце – али након прошлогодишњих збивања у земљи, више не постоји контекст у ком би се Црква опредјељивала између странака и партија, нити тај у коме би она своју подршку некоме давала, а неком ускраћивала – када се ради о такмичењу између странака, а поготово не у току предизборних кампања. 


Наше очинско гостољубље чинимо према свима, па и према политичарима и вршиоцима државних функција – и то увијек са вјером да се оно неће употребљавати у сврхе страначких и предизборних кампања. Исто тако, сматрамо непримјереним свакодневно прозивање Цркве у вези тема “коме је она наклоњена”, “коме је одала признање”, а коме ”није”. Бог види, народ зна да цијени, а Црква неће пропустити да похвали и благосиља свачије заслуге у покретању, одржавању и побједи свенародног литијског покрета који је донио бољи и праведнији Закон о слободи вјероисповјести и одбранио Цркву од несвакидашњег напада на њену имовину и интегритет.

Онај залог свенародног јединства, братске слоге и грађанског разумијевања пројављених на литијама треба чувати, јер једино њим можемо градити бољу и љепшу будућност.


Извор: Митрополија црногорско-приморска