21.05.2021.

Епископ Андреј посетио Епископа Лаврентија

Његово Преосвештенство Епископ аустријско – швајцарски г. Андреј, 18. маја 2021. године посетио је Епископа шабачког и администратора Епархије ваљевске г. Лаврентија. У срдачном разговору, двојица Архијереја присетила су се својих заједничких пријатеља, познаника, свештеника а и времена док је Владика Лаврентије био надлежан епископ за Европу.


Место моштима Св. владике Николаја јесте у храму Св. Саве у Бечу где је сам владика боравио, служио а уједно оставио како духовне тако и писмене трагове – нагласио је владика Лаврентије у разговору. Захваливши се на срдачном гостопримству епископ Андреј је позвао епископа Лаврентија да посети Епархију аустријску – швајцарску и том приликом одржи предавање о животу и делу Владике Николаја Велимировића.

Са благословом администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког г. Лаврентија, Епископ Андреј је посетио Епархију ваљевску, поклонио се њеним светињама и на дар добио делиће моштију Св. Владике Николаја и Преподобног оца Јустина Ћелијског.

Свој обилазак Епархији ваљевској започео је са посетом манастира Лелић где му је срдачни дочек приредио игуман Георгије и архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић. Поклонивши се моштима Св. владике Николаја Епископ Андреј се упутио у манастир Ћелије где га је дочекало сестринство манастира Ћелије на челу са игуманијом Гликеријом.

У храму Васкрсења Христовог у Ваљеву Епископ Андреј одслужио је помен блаженопочившем Епископу ваљевском Милутину. Током своје посете Епархији ваљевској у пратњи Епископа Андреја био је јереј Филип Милуновић, секретар Епархије аустријско – швајцарске.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска