Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије: Свети Василије Острошки један од најпоштованијих светитеља у српском народу

Манастир Светог Василија Острошког у Бијељини обиљежио је данас крсну славу, а тим поводом Свету архијерејску литургију су служили Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије, Епископ осијечко-пољски и барањски г. Херувим, архимандрит Гаврило (Стевановић) игуман Манастира Озрен, архимандрит Нектарије (Тешић) игуман Манастира Часног Крста, протојереји-ставрофори Љубо Богдановић, архијерејски намјесник бијељински и Жико Мићановић парох Храма светог Георгија у Бијељини, протођакон Богдан Стјепановић и ђакон Војислав Николић, уз молитвено учешће високопреподобне игуманије Матроне настојатељице ове свете обитељи, сестринства манастира,  као и друге сабраће свештеника и вјерног народа.

Владика Фотије поручио је у бесједи да је Свети Василије Острошки један од најпоштованијих светитеља у српском народу који је и за живота сматран светитељем.

"За живота су његове молитве постајале дјело, Бог је чуо његове молитве јер је био праведан", рекао је Владика Фотије.

Говорећи о животном путу Светог Василија Острошког, Владика Фотије је рекао да је овај светитељ помагао и молио се за сваког било гдје да се нашао.

"Посљедњих 15 година свога живота светитељ је живио у испосници у коју се повукао на Острогу. Живио је у великом подвигу настављајући своје дјеловање, поучавајући свој народ вјери православној и молећи се Богу за свој народ", рекао је Епископ Фотије.

Он је истакао да се данас сви моле за овај град, његов напредак, за Републику Српску, да се не шире болести, престане епидемија, а посебно да настане мир међу Србима, да нема свађа и сукоба и да буду онакви какве их Јеванђеље учи.

 У славу Божју и у част Светога Василија Острошког, током свете Литургије појао је византијски хор ''Свети Роман Мелод'' из Брчког.


Извор: Епархија зворничко-тузланска