Type Here to Get Search Results !

Никшић: Бденије уочи празника Светог Василија Острошког


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије служио је у навечерје празника Светог Василија Острошког, у уторак 11. маја 2021. свечано бденије са петохљебницом у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, уз молитвено учешће свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

Молитвено сабрање увеличали су гости прослављања празника Светог Василија Острошког, који је храмовна слава Саборног храма у Никшићу: Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Серије, који је у наставку одслужио јутарње богослужење, те представници власти Републике Србије.

Током свете службе Владика је у чин ипођакона рукопроизвео др теологије Крста Станишића, иначе сина пароха подгоричког протојереја-ставрофора Драгана Станишића, професора Цетињске богословије.

Поздрављајући сабране радосним поздравом Христос васкрсе!, Епископ Јоаникије је зажелио да их прати заступништво Светог Василија, да носе његов благослов својим домовима, у својим срцима и душама и да их благослов Острошког Чудотворца оплемењује, кријепи, храбри.

„Да увијек идемо напријед сви заједно, подржавајући једни друге, љубећи једни друге, превазилезећи све неспоразуме који се појављују, да се међу нама зацари мир, љубав, правда и доброта“, казао је Владика, додајући:

„Велика нам је радост када на овакве празнике, као што је Свети Василије, а Свети Василије је изузетан празник, за град Никшић посебан доживљај и датум, за манастир Острог нарочито, али и за цио српски народ, дакле, када на овакве празнике имамо драге госте“.

Ријечима срдачне добродошлице поздравио је Владику бихаћко-петровачког Г. Сергија.

„Он је био са нама кад нас је походио Свети Василије Острошки крајем 2019. године, када нам је било веома тешко, те смо призвали у помоћ Свеца Острошког да нам дође, да нас укријепи и сабере, кад је она ледена киша у хладним децембарским данима нас заливала, али нас је гријала топлота и благослов Светог Василија Острошког, када смо се овдје објединили око његовог ћивота и добили слогу, снагу и јединство да се боримо против неправде. Борили смо се најјачим оружјем, а то је вјера, истина, правда, доброта, милост, мир, али и одважност да останемо вјерни својим светињама и завјетима наших отаца по сваку цијену. Бог и Свети Василије су нас укријепили“.

„Хвала драги Владико Сергије што си и сада са нама када нам је много лакше, јесте да нас притиска још увијек ова епидемија и мјере које су заведене, мора их бити, наравно, али кад су мјере, тада смо још више упућени да се молимо Богу, да призивамо Божји благослов и чудотворну Божју силу, милост и благодатну силу која дјелује преко Светог Василија Острошког да свима буде на здравље, спасење и исцјељење. Дај Боже здравља и ослобођења од ове немани, која је захватила цио свијет“, рекао је Његово Преосвештенство.

Он је добродошлицом поздравио и остале госте Световасилијевског сабрања у Никшићу.

„Изузетно нам је драго што су вечерас са нама драги гости из власти Србије: министар у Влади Србије г-дин Ненад Поповић, који нам је дошао са великом љубављу, директор Канцеларије за вјере у Влади Републике Србије г-дин Владимир Рогановић и посланик у Скупштини Србије Јован Палалић. Добро нам дошли да подијелимо ову радост сви заједно“.

„Посебно нам је драго што је са нама и нови градоначелник Никшића г-дин Марко Ковачевић кога поздрављамо и честитамо му на овој важној и одговорној дужности. Срећни смо што је, после двије деценије, са нама и градоначелник града Никшића, на празник Светог Василија Острошког, на овом слављу у Никшићу. Нека буде г.-дине Ковачевићу са срећном и са Божјим благословом. Дужност која Вас је запала је, сигурно, заслужена и са највећим повјерењем свих грађана Општине Никшић“, рекао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Навео је да ће у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, сјутра, Свету Архијерејску Литургију служити Владика диоклијски Г. Методије, а празнично сабрање увеличаће чин рукоположења новог ђакона Крста Станишића.

„Сјутра вече, ако Бог да, ми ћемо се, опет, сабрати овдје у храму, молићемо се Богу Позивамо наравно, све да поштују мјере, али поштовање и љубав према Светом Василију никако, нити желимо, нити можемо и далеко то било од нас да спречавамо било кога да искаже своју љубав према Светом Василију. Да вас замолим, пошто су, заиста, наше власти добро схватиле колику љубав према Светом Василију наш народ гаји, али да поштујемо мјере и да будемо цивилизовани грађани, хришћани, јер хришћани су дужни да чувају ред и поредак у држави, да тај ред и поредак буде на што већем нивоу, да водимо рачуна једни о другима, јер, ипак, ова болест траје. Врло често смо неодговорни, а то као хришћани никада не би смјели да будемо“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, поручивши:

„Свима срећан празник, Свети Василије све да благослови, нарочито болеснике да посјети својом чудотворном силом, да их подигне са постеља и да их врати здраве њиховим породицама. Сви да се радујете, свима на здравље. Христос васкрсе!“.    

Службу су појањем употпуниле двије пјевнице: Београдски мушки хор и хор Свете мати Ангелине из Никшића.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка