Type Here to Get Search Results !

Други дан Васкрса, слава ваљевског саборног храма


-Празник у чијим су недрима сви други празници-

Литургијском свечаношћу и традиционалним славским обредом Храм Васкрсења Христовог, и ове године, прославио је своју крсну славу. Светом Литургијом је началствовао протојереј – ставрофор Стојадин Павловић, уз саслуживање братства саборног храма, старешине Храма Покрова Пресвете Богородице протојереја – ставрофора Зорана Јаковљевића и свештеника из Обреновца Томислава Алимпића.


Васкрсење Господње је „празник над празницима“. Празник, који је у своја недра сместио све друге празнике. Славећи га и поздрављајући се све до Спасовдана поздравом „Христос васкрсе“, осећамо посебну радост, казао је у литургијској проповеди прота Стојадин Павловић у катедралном храму подигнутом на обали Колубаре управо у  част Васкрсења Христовог, којим је људима дарован вечни живот.

Овај крај није случајно највећу богомољу подигао празнику Васкрсења. У њега се смештају празници , све наше благодарне молитве, наше молитве тражења и прослављања Господа. Овде су смештене и наше сузе радоснице и сузе које проливамо за онима које испраћамо у Царство небеско, са надом да ће бити обасјани светлошћу којом је био обасјан Господ у дану Васкрсења – рекао је прота Стојадин Павловић.

Осврнувши се на историју ваљевског краја која памти многе велике људе, прота Павловић је указао на то да овај велелепни храм представља и благодарност Васкрслом Господу што је ваљевском крају даривао такве великане, који су могли да представљају овај народ на пољу културе, духовности, науке, дипломатије… Други дан Васкрсења Господњег ове године поклапа се са празновањем Светог Владике Николаја, несумњиво најзначајније личности овог краја, а након Светог Саве, и највеће личности у „небеској Србији“. Прослављајући га данас, сећамо се његових јубилеја: 30 година од преноса моштију, 60 од престављења и 140 година од рођења. Сећамо се и свих дела које је учинио за наш народ као пастир Цркве, врхунски дипломата, писац, молитвеник… Данас га прослављају храмови, богомољачка братства, образовне и културне установе, поручио је прота Стојадин Павловић. Честитајући славу, он је пренео благослове администратора Ваљевске епархије Епископа шабачког Г. Лаврентија.

Након Свете Литургије преломљен је славски колач. У молитвеном сабрању учествовао је и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима. Свој печат лепоти богослужења дали су хорови „Емануил“ и Дечји црквени хор „хаџи Рувим“ са диригентима Милицом Степановић – Бабамилкић и Вањом Урошевић.


Извор: Епархија ваљевска