Type Here to Get Search Results !

Представљено капитално дело др Ане Рашковић


У великој сали Руског дома у Београду 27. маја 2021. године, представљена је књига под називом "Песме српским светима у руској црквенопојачкој уметности од 16. до 19. века", аутора др Ане Рашковић.


 Као плод десетогодишњег обимног научно-истраживачког рада, настао је овај зборник транскрипција богослужбених песама посвећених српским светитељима, до сада прва обимна студија на ову тему у српској науци. Ово изузетно дело публици су представили јеромонах Игњатије (Шестаков) сабрат Сретењског манастира у Москви, др Тамара Адамов Петијевић диригент и професор из Новог Сада и Јован Стојановић професор појања у Богословији Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. Вече је појањем појединих напева из Зборника обогатио новоосновани вокални ансамбл "Славословије" под управом др Ане Рашковић, али такође и гђа Адамов и проф. Стојановић.

Представљању књиге присуствовали су, између осталих, и протојереј-ставрофор Трајан Којић, старешина цркве св. Марка у Београду и јеромонах Јеротеј сабрат манастира Ковиљ и главни предавач у Школи црквеног појања у Новом Саду.

Вечерас, 28. маја 2021. године, у емисији "Збор зборила господа хришћанска" од 21 час, имаћете прилику да чујете звучни запис ове вечери у целини, а у наставку можете чути део излагања јеромонаха Игњатија (Шестакова) о овом значајном делу.


Извор: Радио Слово љубве