Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион у Васкршњој поруци: Васкрсењем Христовим из мртвих свим људима отворен је пут у вечни живот


„Васкрсења је дан, просветлимо се слављем, једни друге загрлимо. Рецимо браћо и онима који нас мрзе, опростимо све Васкрсења ради и тако завапимо: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и онима који су у гробовима живот дарова.“


Велики и светли празник Васкрсења Христовог и ове године уноси духовни мир и непролазну радост у срца и душе верних чеда Православне Цркве. Вечна је истина да је човек створен за бесмртност и вечни живот али је, преступивши од Бога му дату заповест, изгнан из Раја постао смртан и трулежан, изгубивши дато му достојанство усиновљења по благодати својим богоодступништвом, гордошћу, самодовољношћу.

Но, човекољубиви Господ не оставља током целокупне свештене историје своје створење. Напослетку, шаље свог Јединородног Сина који својом љубављу спасава човека и читав створени свет од разорних утицаја греха, демонске силе и смрти својим богочовечанским спаситељним деловањем које је свој врхунац и испуњење имало у догађају славног Васкрсења.

Васкрсењем Христовим из мртвих свим људима отворен је пут у вечни живот, а за нас хришћане Васкрсење постаје и наша лична победа над смрћу и почетак вечне радости. Стога, услед ове основне истине наше Православне вере, наша срца подрхтавају радошћу и надом, смислом и љубављу знајући да смрт није последња реч над човеком у овом свету. Човек и цео створени свет славе Пасху, која управо значи прелазак из смртног у бесмртно, из пропадљивог у непропадљиво, из временски ограниченог у вечно.

Поздрављајући вас, драга браћо и сестре, љубљена чеда духовна Епархије тимочке, са наступајућим празником Васкрсења Господњег желимо вам изобиље благослова Божјег и Његове помоћи у свим данима живота вашега, честитајући вам Празник над празницима и славље над слављима сверадосним поздравом

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!


Ваш молитвеник пред Васкрслим Господом нашим Исусом Христом,

Епископ тимочки ИЛАРИОН


Извор: Епархија тимочка