Type Here to Get Search Results !

Владика Атанасије: Они који прихватају Христа добијају спасење

 

У Шесту недељу по Васкрсу – Недељу слепог, 6. јуна 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи.


Звучни запис беседе


Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира јеромонах Јован, протођакон Иван Савић и ђакон Милорад Петровић. У светој служби молитвено је учествовао и председник Општине Прибој г. Лазар Рвовић.

У својој беседи Преосвећени је поучио верни народ о прочитаном одељку из Јеванђеља: – Господ нас позива да се укорењујемо у Њему, да узрастамо у познавању Њега и животом у Њему, да се учвршћујемо вером у Њега, љубављу према Њему и у познавању оних дарова које нам је обећао и које нам непрестано даје, и којима живимо.

– Господ се укорењивао међу људима својом Божанском силом и својим праведним, чистим животом. Било је и раније људи који су били слуге Божије, који су Бога слушали и живели по Његовим заповестима али нико није толико моћно и тако потпуно испуњавао вољу Оца Небескога као Син Његов, Господ наш Исус Христос. Било је и раније људи преко којих је Бог себе објављивао али је то све било делимично. Бог сада Себе потпуно објављује у Сину Своме, и то највише у знамењима, у делима која Он чини.

– Има људи, изабраника Божијих, на којима се дела Божија јављају, не може то свако носити. Има таквих људи, отворених према Богу, пријатеља Божијих, који себе потпуно Богу дају па ма шта било с њима у животу. Има таквих много који су страдали за Њега, исповедајући Њега, стојећи чврсто, неодступно, уз Његове заповести, и таквима Бог више поверава да Њега више пројављују, и праведност и вољу Његову, и љубав Божанску. Ето, тако беше и овај слепи изабран од Бога да се на њему Божија дела јаве.

– Они који прихватају Христа добијају спасење, осигурање живота за вечност. Ми се поучавамо читањем о овом догађају да бисмо се и сами више приближили Христу који тако поправља човека, који тако исцељује, који тако даје живот. Он, Васкрсли из мртвих, показује себе Животодавца, Васкрслога, јачега од смрти, од свакога греха, јачега од било које болести, и призива нас да имамо поверења у Њега више него у било кога другога, истакао је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска