Type Here to Get Search Results !

Новоизабрани митрополит Јоаникије: Патријарх Гаврило Дожић је заслужио као мученик, крстоносац, исповедник да му се подигне црква у облику ловћенске капеле


Приход од 24. вечери поезије Матије Бећковића у Звездара театру, намењен обнови капеле на огњишту Патријарха српског Гаврила Дожића у Врујцима у Морачи, уручен је данас новоизабраном Mитрополиту црногорско-приморском Јоаникију, коме је ово било прво појављивање у јавности након избора на Сабору СПЦ.


Овај дар су Mитрополиту Јоаникију у Звездара театру предали академици Матија Бећковић и Душан Kовачевић.

“Осећам велику част и узбуђење што је нови Mитрополит црногорски дошао баш овде. Обнову ове капеле најавио је блаженопочивши Mитрополит Амфилохије. Патријарх Гаврило Дожић, онај горостас СПЦ, био је Eпископ рашко-призренски и Mитрополит пећки а касније Патријарх, једина крунисана глава једне Цркве који је био у логору Дахау. То је био онај Патријарх који је са балкона Српске патријаршије рекао: ”Боље гроб, него роб, боље рат него пакт”. Његов наследник, такође митрополит Амфилохије, рођен недалеко до њега, сетио се да обнови на његовом огњишту капелу, у облику капеле на Ловћену. Kао што знате, таквих капела је у Црној Гори 19, и ако Бог да, да се то састави и да се направи она једна на врху Ловћена, јер је немогуће да свуда буду, а не на Ловћену”, емотивно је причао Бећковић.

Указао је да Митрополит Амфилохије није могао да има достојнијег наследника од Митрополита Јоаникија: ”Не знам да ли има негде у свету да се народ радује и моли да буде изабран онај Митрополит којег највише воли, ко је одрастао уз Митрополита Амфилохија и био његов сабрат и садруг и велики јунак у оним величанственим литијама које су прославиле Црну Гору. Митрополит Јоаникије је имао ту част да пре него што је био изабран буде три дана у затвору у Никшићу, што не верујем да је пошло за руком иједном епископу. И још је на његово место је дошао Методије кога сам упознао у болници док је био поред Патријарха Павла, где је био дежурни, нисам га чуо да је изговорио икад иједну реч, мислио сам да је неки божјак кога су нашли у цркви да се нађе при руци Патријарху. Нисам знао да је то једна духовна величина. Мени је велика и незаслужена част захваљујући Звездара театру и Душана Kовачевића, који је у наше време, непесничко и непоетско, учинио да један песник буде добротовор од најчистијих пара од љубитеља поезије који овде долазе редовно и знају да ће паре да иду за душу нашег народа.”

Душан Kовачевић, директор Звездара театра, истакао је да је Матија Бећковић 24 пута одржао своје вечери поезије увек пред пуном салом: ”Од те давне 1997. године до сада интересовање је било све веће, па смо говорили у шали да би требало да их одржимо на стадиону јер се карте продају за два сата. У причи са Матијом смо говорили да је то доказ да људи воле оно што имају, наш народ воли поезију и песнике. Данас нам је велика част што је митрополит Јоаникије први пут званично у јавности баш у Звездара театру и што могу да му пожелим све најбоље у његовом великом и светом раду у Црној Гори.”

Митрополит Јоаникије се захвалио на дару лепом беседом. ”Благодарим Звездара театру и академику Душану Kовачевићу и академику и песнику Матији Бећковићу, и пада ми само један мисао на памет. Примајући овај прилог од Бећковића, сетио сам се да је Матија цело време својом поезијом градио цркву и обнављао Његошеву капелу на Ловћену, а сада је то потврдио и овим чином”, рекао је.

”Он то уздиже до оног степена разумевања да је овог прилог од поезије за цркву која се гради за покој души, за спомен великог мученика, исповедника, Патријарха српског Гаврила Дожића, која се гради у његовом родном месту Врујицама. Она је слика ловћенске капеле. Патријарх Гаврило Дожић је заслужио као мученик, крстоносац, исповедник да му се подигне црква у облику ловћенске капеле јер је први обновио ону разорену са краљем Александром, који је дао новац да се обнови та светиња, и први који је спречио да се тамо уместо капеле подигне маузолеј и његова одлука је била кључна приликом те прве обнове. А колико ми се чини, разорена ловћенска капела која се жртвовала, стално се умножава и на такав начин ће се цео један велики замах капеле завршити када се врати она опет на Ловћен у сазвежђу великом ловћенских капела свуда по српским земљама”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска