Type Here to Get Search Results !

У Берлинско-немачкој епархији завршен онлајн курс „Литургија“ за помоћнике свештеника

Од 28. децембра 2020. до 20. маја 2021. године у цркви Великомученице Варваре у Крефелду одржан је онлајн курс „Литургија“ за оне који помажу током богослужења у олтару, као и за парохијане који желе да дубље проникну у духовно богатство црквених служби. У настави је учествовало више од 100 људи из 34 православне парохије у Немачкој, међу којима су били представници руске, украјинске и данске парохије. Програм курса са препорученом литературом и видео материјали су доступни на веб страници Православног образовног центра.


У првом одељку курса „Литургијско време, књиге и текстови“ разматрани су литургијски кругови – дневни, седмични и годишњи, као и црквене књиге и разни молитвени текстови који се односе на њих. Учесници су се упознали са историјом и садржајем Типика, научили да разумеју појмове у црквеном календару и литургијским упутствима.

Други одељак био је посвећен службама током великог поста и ускршњег периода. Неке вежбе одржавале су се у облику отворених сусрета на којима су могли да присуствују сви заинтересовани. На сусретима су се углавном коментарисали одабрани литургијски текстови, док су се на онлајн предавањима фокусирали на питања литургијског Устава.

Вежбе су се одржавале путем платформе Zoom и биле су праћене визуелним материјалом. Свака лекција била је пропраћена конспектом и тематским водичем. Оба одељка завршавала су се општом дискусијом о обрађеним темама.

Почетак трећег одељка курса „Свеноћно бденије. Сати“ заказан је за 30. септембар 2021. године. Сви који желе да учествују морају самостално да савладају материјале прва два одељка. Да бисте их добили на мејл, потребно је да контактирате предавача курса, чији су контакти доступни овде.


Сајт Берлинско-немачке епархије