Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Свако ко исповеда да је Христос Син Божији, он у себи има и Духа Светога

 

Четрдесети дан по Васкрсењу, пошто смо у радости и слављу певали Христовом Васкрсењу, Господ нас призва да поздравимо и прославимо Вазнесење Господње! Након што је испунио дело икономије уздиже се као Победник изнад земље коју је спасао, Отац Га дочекује, а анђели и људи славе. Ово је радост због славе Христове, али и радост због спасења човековог. Христос је узнео на своја рамена заблуделу људску природу и спасао је приводећи је Оцу.

Храм Вазнесења Господњег молитвом је прославио црквену и градску славу. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ жички господин Јустин коме су  саслуживали архимандрити Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић), архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, протојереј Милорад Милидраг, умировљени свештеник Аустралијско-новозеландске Епархије протојереј-ставрофор Мирослав Поповић, архијерејски намесник таковски протонамесник Драган Ђорем, старешина Саборне цркве у Горњем Милановцу протојереј Миодраг Анђелић, старешина Саборне цркве у Ужицу протојереј Владимир Дуканац, старешина цркве у Атеници јереј Владе Капларевић, старешина цркве у Љубићу јереј Бојан Сујић, јереј Ђорђе Лазаревић, протођакон Александар Грујовић и ђакон чачански Стефан Медар.

На Светој Архијерејској Литургији појали су појци из Краљева и хор “Вазнесењски”. Слава празника у дом Господњи призвала је мноштво свештенослужитеља, монахиња и верујућег света који је дошао да прослави празник. На Литургији је био и градоначелник града Чачка господин Милун Тодоровић са својим помоћницима.

У надахнутој беседи после Јеванђеља Владика је честитао славу свештеницима Цркве Вазнесења Господњег, градоначелнику господину Милуну Тодоровићу и грађанима града Чачка, рекавши:

– Велики је ово дан за нашу Свету Цркву, за наше спасење. Данас Господ испуни све оно што су пророци о Њему говорили, и оствари оно што је рекао. Вазнео се на небо, седе са десне стране Оца и тиме спаси нашу палу природу. Апостол Павле у Посланици Тимотеју говори да је велика тајна побожности, јер се Господ јави у телу, пострада, васкрсе и вазнесе се на небо. Показана нам је велика љубав доласком Богочовека на наш свет. Он узима на себе грехе света, Бог истинити живео је са нама учећи нас ономе што је за наше спасење. Он васкрсава и вазноси се код Свог Оца. Свако ко исповеда да је Христос Син Божији, он у себи има и Духа Светога. Господ шаље апостоле да поучавају народе да се крсте у име Оца, Сина и Светога Духа! Упркос свим сплеткама нечастивога, наша вера је Духом Светим чувана и живи у народу Божјем.

– И, ево, четрдесет дана по Васкрсењу Господ остаје са својим ученицима и народом. Он остаје утврђујући народ у вери, лечи, исцељује, чини чуда… И ево, данас, на Вазнесење, Господ одлази на небо. Послушајмо анђеле, они кажу да чекамо у вери да ће Овај Који се вазноси опет доћи да суди, али и да спасе! Нас је Господ Бог почаствовао и прославио узевши, из превелике љубави Своје наше тело, узео га је да би нас спасао. То је доказ Његове љубави! Да нас Господ оснажи и покаже нам једини пут, пут Богочовека, једино тако имамо залог живота бесконачног, завршио је Владика поуку.

Његово Преосвештенство Епископ Јустин је на Светој Литургији унапредио протојереја Милорада Милидрага у чин протојереја-ставрофора, а верни народ је заједно са својим Архијерејем у радости запевао „Аксиос!“.

Због значајних заслуга и старања о мајци Цркви, Орденом Светог Симона Монаха награђен је наш суграђанин господин Небојша Петковић.

У продужетку Литургије Владика је пререзао славски колач и благословио све присутне. Славље је настављено за трпезом љубави.


Извор: Епархија жичка