Type Here to Get Search Results !

Епископ Силуан: Народ Аустралије, погођен секуларизмом, добија утеху и снагу у Цркви


Спасовдан - слава храма Христа Спаситеља прослављен је светом архијерејском Литургијом коју су служили Преосвећена господа Епископи бањалучки Јефрем и аустралијско-новозеландски Силуан.


У Бања Луци је свечано прослављен Спасовдан – слава Града Бања Луке и Саборног храма Христа Спаситеља. Уочи празника је служено свечано бденије, а потом је на платоу Саборног храма одржана културно-уметничка манифестација „У сусрет Спасовдану“.

Поздравним говорима свечаност су отворили градоначелник Бање Луке г. Драшко Станивуковић и старешина Саборног храма протојереј Драган Максимовић. У богатом програму наступили су Мешовити хор СПД „Јединство“, Мешовити хор Академије уметности, Фолклорни ансамбл и народни оркестар АНИП „Веселин Маслеша“, Ансамбл народних игара и песама и Народни оркестар КУД „Чајавец“, Ансамбл народних игара и песама и Народни оркестар РКУД „Пелагић“, Градски тамбурашки оркестар, Градски хор „Јазавац“ и ученици Средње музичке школе „Владо Милошевић“.    

На Спасовдан, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана, настојатеља манастира Светог Саве – Новог Каленића архимандрита Петра (Радуловића), настојатеља манастира Лелића игумана Георгија (Мићића), протојереја-ставрофора Ратка Радујковића, протојереја-ставрофора Воје Балабана, протођакона Радојице Жаграна и ђакона Зорана Ђурића.    

Многобројним верницима пригодном беседом се обратио владика Јефрем и честитао славу града и Саборног храма: - Посебну имам част да данас поздравим и пожелим добродошлицу Епископу аустралијско-новозеландском г. Силуану, који потиче са наших крајева, а данас служи нашем народу у далекој Аустралији и чува га од асимилације, рекао је владика Јефрем.

Епископ Силуан је честитао славу Саборног храма и града Бање Луке, исказујући захвалност на позиву да учествује у прослављању празника. Владика Силуан је пренио срдачне поздраве верника у Аустралији, који се боре да сачувају Свету Цркву и идентитет народа. - Ако немамо идентитет, свест и живи однос са Богом - не постојимо, јер не може да постоји алтернатива за Бога. Када погледамо свој живот, кад год тражимо алтернативу за Бога и утеху на погрешном месту, постајемо и остајемо празни и незадовољни. Требало би да се боримо свим својим бићем и снагом, да се трудимо да будемо што сличнији Богу, Христу Исусу, који је наш узор и примјер. Народ Аустралије, погођен секуларизмом, добија утеху и снагу у Цркви, где је Црква та која се брине о души. Тамо нас благодат Божја чува и боримо се, али када закорачимо на ову свету земљу, на ову мученичку земљу, добијамо снагу, јер долазећи овде долазимо да се окрепимо на извору снаге и духовности, код светих храмова, манастира и моштију. Ви сте на извору снаге и духовности и то бисте требали знати да цените, јер је то нешто што нама недостаје у Аустралији, додао је владика Силуан. 

Потом је обављен чин благосиљања славског колача и свечана литија улицама које окружују Саборни храм. Учешћа у свечаном богослужењу и литији, уз многобројни верни народ, узели су и председница Републике Српске гђа Жељка Цвијановић, градоначелник Бање Луке г. Драшко Станивуковић, Мешовити хор СПД „Јединство“, чланови културно-уметничких друштава, припадници Оружаних снага БиХ и МУП Републике Српске, као и многе угледне личности из културног и јавног живота Републике Српске.    

Након вечерњег богослужења на платоу Саборног храма је одржана изложба „Сакрална архитектура Епархије бањалучке“, аутора г. Славољуба Лукића, г. Бојана Вујиновића и г. Марка Јанковића. 


Извор: Инфо-служба СПЦ