Type Here to Get Search Results !

Владика Кирило: Свети Јован увијек позива на покајање и крајње уздржање, на пост и на молитву

Епископи буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило и полошко-кумановски из Православне охридске архиепископије г. Јоаким служили су данас, на Ивањдан са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.


Звучни запис беседе


У литургијској проповиједи Епископ Кирило је рекао да разни истраживачи говоре да се десница Светог Јована Крститеља налази на Светој Гори или у Италији.

“Међутим, треба знати да код наше, овдје, светиње недостаје неколика прста. Био је обичај да се направи кивот у облику руке и постави се само један прст и онда се каже да је то рука Светог Јована Крститеља. Могуће је да је такав случај негдје на Светој Гори или у Италији”, рекао је Епископ буеносаирески.

Ова овдје светиња, рекао је он, која је чудесним путем дошла на Цетиње, има свједочанство и источне, Православне цркве и западне цркве, као и исламског свијета.

“Свједочанство да је то баш десница Светога Јована, баш она која се спустила на главу Спаситеља свијета. И поврх свега тога има и свједочанство од самога рускога цара Павла Првога Романова, који је ту светињу примио од западног реда крстоносаца. Наша, дакле, светиња овдје, која нас је данас окупила, заправо окупио нас живи, у Христу васкрсли Свети Јован Претеча, помаже нас и благосиља, нарочито оне који га посебно прослављају као своју крсну славу”, казао је он.

Владика је додао да се код деснице Светога Јована догађају многа чудесна исцјељења од разних болести.

“Величанствен је био догађај преноса деснице Светог Јована на територију Московске патријаршије, у Русију, Бјелорусију, Украјину, када јој се поклонило неколико милиона људи. Ето, ја могу да посвједочим о разним чудесним исцјељењима која су се десила током тог великог догађаја. Имамо, дакле, једну велику благодат и благослов, али и одговорност да чувамо ту, једну од највећих светиња хришћанства”, поручио је Владика Кирило.

Владика Кирило је рекао да нас Свети Јован увијек позива на покајање и крајње уздржање, на пост и на молитву.

“Јер нам је он својим животом, као ангел у тијелу, у крајњем уздржању, хранећи се само дивљим медом и биљем, дао високе стандарде хришћанског живљења”, казао је, између осталог, Владика Кирило.


Извор: Митрополија црногорско-приморска