Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом: Човјек је створен не за смрт већ за преображавање у Бога по благодати

 

Велики господњи празник Преображења данас је православно свечано и литургијски торжествено прослављен у Новом Сарајеву (Пофалићима) у храму овог великог празника. Преображенска славља почела су синоћ празничним вечерњем које је служио Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, уз саслужење протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића и Ранка Билинца, протојереја Младена Микавице, јереја Немање Лакића те ђакона Будимира Гардовића.


Дана, 6 (19). августа 2021. љета госпоњег, на сам дан празника литургијско-евхаристијском сабрању началствовао је Високопреосвећени Господин Хризостом уз саслужење: протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића и Миломора Ковача, протојереја Милорада  Вујића и Милорада Милинковића, протонамјесника Бојана Зекића, јереја  Немање Лакића и ђакона Будимира Гардовића.

Након свете литургије благословљено је славско кољиво и преломљен славски колач. Кум овогодишње крсне славе храма био је Господин Драган Остојић са породицом. У наставку црквеног славља обављен је трократни опход око светог храма ком приликом је благословљен плод винограда - грожђе.

У празничној бесједи на тему Њега слушајте Високопреосвећени је истакао: ''Овај велики и величанствени празник преображења Господњег, потсјећа нас и позива нас на потребу нашег перманентног преображавања. Човјек је створен не за смрт већ за преображавање у ''Бога по благодати''. То су управо постигли врлински свети Божији људи, како новозаветни тако и старозаветни пророци и праведници....... Човјек као круна створења Божијих створен је да свијетли благодатном свјетлошћу и да буде свјетлост свијета. Видјесмо у опису овог преображенског догађаја на Тавору како и Мојсије и Илија, старозаветни пророци јесу у тој нетварној благодатној свјетлости и како разговарају са Господом. ..... Да би човјек био то за што је назначен  нужно је потрбно да се увјек и без престанка преображава. То је оно задато подобије Божије. Нису човјек и овај створени свијет створени за смрт или уништење већ за перманентно преображавање.

Човјек се Богом, Богочовјеком Христом преображава. Сваком његовом ријечју, сваким његовим чудом које је чинио. Зато глас са неба Њега слушајте, којег данас чусмо поручује нам да слушамо науку Господњу која је Нови закон, Нови савез са Богом..... Свети апостоли Петар, Јован и Јаков били су збуњени слушањем Господа, који им је често говорио о времену свог одласка у Јерусалим и његовом страдању. Глас с неба и ријечи ''Њега слушајте!'' је послужио њиховом преображавању да они одједном осјетише како им је лијепо бити на Тавору и гледати лице Господње које бијеше свијетло као сунце! Они више не размишљају о ничему од овога свијета, па ни о предсојећем страдање њиховог учитеља, већ о томе како им је добро бити уз и са Господом.''

У порти храма кум данашње славе приредио је празничну трпезу љубави уз то традиционално народно весеље иначе карактеристично за Ново Сарајево, односно Пофалиће.


Извор: Митрополија дабробосанска