Type Here to Get Search Results !

Митрополит тверски и кашински: Митрополит Јоаникије најдостојнији насљедник свог великог претходника Митрополита Амфилохија


Обраћање Његовог високопреосвештенства Митрополита тверског и кашинског Амвросија из Руске православне цркве на свечаности у Подгорици, организованој поводом устоличења Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија.


Његовом Високопреосвештенству Високопреосвећеном Јоаникију Митрополиту црногорско-приморском.

Ваше Високопреосвештенство, Високопреосвећени Владико Јоаникије, достојни Митрополите црногорско-приморски!

Благодаран сам Богу што ми је дао могућност да будем учесник овог за Христову Цркву веома значајног догађаја, када Ваше Високопреосвештенство ступа у трон Митрополита црногорско-приморских. Одазвао сам се Вашем братском позиву, и дошао сам у Црну Гору са благословом Његове Светости Патријарха московског и цијеле Русије г. Кирила. Преносим Вам његове искрене честитке и ријечи којима Вам жели помоћи Божије у ношењу нимало лаког Крста који ћете носити као насљедник славних архијереја једне од најзначајнијих и најстаријих Митрополија Српске Православне Цркве!

Дошао сам из Тверске земље, која је дала многе светитеље, а гдје сада служим у послушању Цркви. Драги владико, Вас и мене веже вишегодишње братско и молитвено општење, духовно пријатељство и узајамна подршка. Желим да Вам се захвалим за све то!

Вас познају и воле многи архијереји, свештенослужитељи, монаси, лаици, професори, студенти и свршени питомци духовних школа у Русији. Сви они су данас духом са нама учествовали у саборној молитви и ваистину историјском догађају који се догодио у Цетињском манастиру, а крај највећих Светиња цијелог хришћанског свијета.

Ви сте најдостојнији насљедник свог великог претходника Митрополита Амфилохија, и изабрани сте да будете смирени архипастир и истински отац православних људи који живе у Црној Гори, земље чији углед и ауторитет уздижете својим неспорним личним ауторитетом.

Вашим ступањем у трон Митрополита црногорско-приморских не наслеђујете само огромну част и историјски значај и обавезу праведног расуђивања и пребивања у истини и правди, већ у наслеђе добијате и тешко бреме Крстоносца. Као симбол тог Вашег крстоносног пута, примите на молитвени дар овај Свети Крст, који је у част Вашег устоличења израђен и освећен у Русији, на благословеној тверској земљи, са жељама да никад не оскудијевате у Божијој помоћи, трпљењу, мудрости и снази на Вашем новом подвигу.

Многаја љета, Владико!

Εις πολλά έτη Δέσποτα!

 

Са братском љубављу у Христу,

Митрополит тверски и кашински Амвросије

5. 9. 2021. г.

Цетиње


Извор: Митрополија црногорско-приморска