Type Here to Get Search Results !

Митрополит волоколамски Иларион: Од свег срца Вам честитам улазак у трон митрополита црногорско-приморских

 

Његовом Високопреосвештенству Високопреосвећеном Јоаникију Митрополиту црногорско-приморском


Ваше Високопреосвештенство, драги Владико!

Од свег срца Вам честитам улазак у трон Митрополита црногорско-приморских у Цетињском манастиру.

Као дугогодишњи настојатељ те древне светиње помогли сте у обнављању рада Цетињске богословије, као и мноштву тамошњег народа да се поврати светој вјери отаца. Прије двадесет двије године, под сводовима Цетињског манастира дата Вам је благодат архијерејства од руке мноштва архијереја на челу са блаженопочившим Патријархом српским Павлом.

Данас, под сводовима истог манастира, покрај деснице Светог и славног Пророка, Претече и Крститеља Господњег Јована, Ви улазите у трон црногорско-приморских Митрополита, како бисте наставили ниску насљедника Светог Петра Цетињског, коју су у претходном вијеку украсили Патријарх српски Гаврило и свештеномученик Јоаникије, исповједници вјере – митрополити Арсеније и Данило, као и неустрашиви духовни вођа народа Божијег у Црној Гори, блаженопочивши Митрополит Амфилохије.

Нека би Пресвета Богородица, Свети Јован Претеча, Свети Петар Цетињски и Василије Острошки чували Ваше Високопреосвештенство у добром здрављу, и били Вам сапутници у новом високом служењу. Нека би Вас њиховим непрестаним заступништвом Господ испунио сваке радости и мира у вјери (Рим. 15, 13), и слао Вам своју непресушну помоћ у Вашим подвизима, на добро и утјеху Вашој благочестивој пастви и цијелој Цркви Светог Саве, на многаја и благаја љета.


Са братском љубављу у Христу,

Предсједник Одјељења спољних црквених веза

Московске Патријаршије

Митрополит волоколамски

+ Иларион


Извор: Митрополија црогорско-приморска