Type Here to Get Search Results !

Епископ катарски Макарије: Свједок сам васкрсења овога народа у Митрополији црногорско-приморској, а и овај Храм свједочи томе


У недељу 5. септембра, након што су епископи и свештенство који су кренули на Цетиње ради устоличења Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, враћени са барикада на путу за Цетиње, одлучено је да Света архијерејска служба буде служена у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици. Светом службом Божјом началствовао је Његово високопреосвештенство Архиепископ катарски г. Макарије уз саслужење архијереја наше и осталих помјесних цркава.


Архиепископ катарски Макарије је, обраћајући се господи епископима, свештеницима и вјерном нероду, рекао да је прошле недеље служио Свету литургију у светоме граду, у гробу Господњем, а на дан васкрсења је овдје у Подгорици. Истакао је да је овај храм дјело љубави и труда блаженопочившег Митрополита Амфилохија, а његову љубав према Јерусалиму и Храму васкрсења Господњег сви познају.

“Црква Христова је распета и васкрсла, а ми смо свједоци тога, свједок сам васкрсења овога народа у Митрополији црногорско-приморској, а и овај Храм свједочи томе”, рекао је и додао да васкрсењу увијек претходи распеће. “Овдје у Црној Гори сте ви то доживјели на вашој кожи и ви то најбоље разумијете”, нагласио је.

“Ми овдје на овој Светој литургији учествујемо у устоличењу Митрополита Јоаникија. На крају одломка Светог Јеванђеља чули смо да морамо опростити свима, да би и отац наш небески нама опристио”, казао је Архиепископ катарски осврнувши се на актуелну ситуацију и такође додао да наш ближњи није само онај из нашег народа, већ и сваки “Самарјанин”. Архиепископ је подсјетио на Христове ријечи: “Не бој се, мало стадо.” Такође је подсјетио на вјеру апостола, на вјеру мироносица и првих хришћана и мученика, као и свети оци који су посвједочили истину све до данас. “Црква која је гоњена, она је процвјетала Црква”, рекао је и у том тренутку добио вијест да је устоличење Митрополита Јоаникија обављено, узвикнувши са свима окупљенима: “Аксиос!”

Након Свете литургије, док се чекао повратак Патријарха Порфирија, Митрополита Јоаникија и Епископа Давида, присутнима се обратио Његово преосвештенство Епископ диселдорфски и њемачки Григорије. “Желим да причам оно што сви осјећате у срцу, да смо ми Црква Христова, Црква Светих предака и претходника нашега управо устоличеног Митрополита Јоаникија”, рекао је Владика Григорије.

“Прије равно 30 година је рекао да је његов циљ да се упали свако угашено кандило у Црној Гори и то се и догодило. Када смо то тада слушали као мледи људи, имали смо осјећај да слушамо пророка, али нисмо знали да ће се пророчанство испунити”, нагласио је и додао да се тако показује шта значи вјера и колико може само један човјек живе вјере. “Наш Митрополит је, својим огњеним пророчким језиком, који је говорио срцем, пронио благу вијест спасења кроз ову земљу, а ова земља је земља библијска”, нагласио је Владика и додао да није само земља библијска већ су и људи библијски.

“Довољно је да кажемо само једно име, да поменемо једног умјетника, Петра Другог Петровића Његоша и да схватимо зашто је толико пута и на тако самоувјерен начин, говорио да је он Тајновидац и светитељ, а то је говорио Богом надахнут, јер он је, браћо и сестре, тај који је утврдио идентитет овога народа”, рекао је и додао да од Светог Петра Цетињског и Петра Другог, Црна Гора не оскудјева у људима.

“Живио наш народ, живјела Црна Гора и живјела и трајала највећа побједа која се догодила у 21. вијеку на тлу Европе, побједа којом су дјеца, старци, баке и деке, побиједили тирана и тиранију и то молитвом, срдачном молитвом”, нагласио је и додао да је то највећа побједа која ће се памтити и славити у цијелом свијету “во вјеки вјекова”, такође нагласивши да су се сви архијереји и гости скупили из цијелог свијета овдје да се поклоне народу који је побиједио ту тиранију.

Он је рекао да је данашњи дан дан захвалности, служба благодарности и моменат у коме заборављамо ноге, кичму и као да лебдимо и да нас носи дух. “Данас имамо ту част да Дух Божији над нама лебди, а Обилић међу нама сједи, а то је наш Патријарх, наш Владика Јоаникије, свако ово дијете и ови младенци”, закључио је Владика, након чега су Патријарх Порфирије, Митрополит Јоаникије и Владика крушевачки Давид стигли испред Саборног храма.


Извор: Митрополија црногорско-приморска