Type Here to Get Search Results !

Принц Давит од Грузије уручио Митрополиту Јоаникију највеће краљевско одликовање


Његово краљевско височанство принц Давит Багратион Мухрани од Грузије са својом супругом принцезом Ирином, уручио је Његовом високопреосвештенству Митрополиту Јоаникију највише одликовање краљевске куће орден Орла Грузије и бешавне доламе Господа нашег Исуса Христа на свечаности у Подгорици, у присуству Његове светости Патријарха српског г. Порфирија и многобројних архијереја наше и осталих помјесних цркава.


Њихова височанства допутовала су у Црну Гору поводом свечаности устоличења Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија. Они су са делегацијом коју су чинили Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге, Горан Миленковић, помоћник министра за бригу о селу у Влади Р.  Србије, ђакон Ненад Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма, присуствовали историјским дочеку Патријарха српског Порфирија 4. септембра у Саборном храму у Подгорици, као и другим свечаностима која су пратила овај историјски догађај.

“Наша је жеља да овај свечани чин постане једним од камичака у грађењу још ближих и братских односа наших народа, које повезује много тога, чега често нисмо свесни, јер наше историјске везе често нису довољно познате”, казао је Његово краљевско височанство.

Подсјетио је да се по промислу Божијем, празници Свете Нине, просветитељке Грузије и Светог Саве Српског прослављају истог дана, 27. јануара.

“Tо је, по нашем разумевању, више од случајности! Као што је више од случајности да је Свети Сава, у житију свог оца Светог Симеона, који је рођен управо у овом граду, прибележио да су на сахрани Светог Симеона, на Светој Гори, грузински монаси појали и служили одмах после Грка, а пре Руса, Бугара и самих Срба.”

Принц је указао на вишевјековне и неизбрисиве братске везе двају народа и цркава: “Темељи наших братских односа су добоки и поставили су их наши Свети преци, што обавезује и нас, данашње нараштаје, да их унапређујемо и даље развијамо”.

Митрополит се захвалио на високом признању и сагласио да су наши народи кроз историју имали и развијали братске односе и да то најбоље свједочи Света Гора атонска.

“Али и многе друге светиње у Светој земљи јер свуда гдје је наша историја и традиција ми се сретамо. Ми у Цркви прослављамо монархију Бога Оца, а на земљи сваки народ који има своју историју, држи до своје монархије. Желим вашој династији, која има дубоко историјско утемељење у грузијском народу, сваки успјех и да Ви, Ваше височанство, учините све да братски грузијски народ одржи и своју вјеру и своју традицију. Иако смо географски далеко, Вашим доласком смо постали близу, а у вјери смо увијек били близу, у молитвама и свеопштој бризи за цијело православље. Изражавам велико задовољство што сте дошли да нас посјетите баш овом приликом, поводом мог устоличења данас у Црној Гори”, казао је Његово високопреосвештенство Митрополит Јоаникије.

Принц Давит је поглавар најстарије православне краљевске династије на свијету, пошто је након усвајања хришћанства 327. године Грузија после Јерменије постала друга земља на свијету која је овој религији дала државни статус.


Извор: Митрополија црногорско-приморска