Type Here to Get Search Results !

Презвитер Бранислав Кеџић у емисији "Храм": Свети Александар Невски-800 година од рођења


Гост емисије Храм на Радио-Београду 2 био је презвитер Бранислав Kеџић, свештенослужитељ при храму Светог Александра Невског у Београду и професор Богословије Светог Саве. Отац Бранислав је говорио о Светом Александру Невском и 800-годишњици светитељевог рођења.


Звучни запис емисије


Свети Александар Невски беше из славне кнежевске лозе. Родио се 30. маја 1220. године (21) као други син великог кнеза Јарослава Всеволодовича, праунука Мономаховог, и благочестиве супруге његове Теодосије. Преци Светог Александра Невског, велики владари, од давнина су били славни по свом светом животу. Младост је провео у Новгороду, а власт над новгородском кнежевином преузима 1228. године. Победио је Швеђане на реци Неви 1240.године, због чега је прозван Невски. Поставши 1250. велики кнез Владимирски, Александар је много урадио на подизању и уређењу Руске земље, која је у то време патила од татарског насиља.

Двадесет седам година је био кнез, а када је осетио крај, монаши се и узима монашко име Алексије. Упокојио се у 43. години, 14. новембра 1236. Сахрањен је у манастиру Рождества Пресвете Богородице у Владимиру. По наређењу цара Петра Великог 1724. године, чесне мошти светог кнеза пренете су у Петроград, у Александро-Невску лавру, где почивају и сада.


Аутор и водитељ Душанка Зековић


Извор: РТС