Type Here to Get Search Results !

Мокрањчево вече у Никшићу

 

У сали Никшићког позоришта у четвртак увече 30. 09. , одржан је концерт Мокрањчеве духовне и световне музике. Овим концертом на неки начин је стављена тачка на овогодишњу манифестацију "Септембарски дани - Никшић 2021", а уједно је и обиљежено 165 година од рођења композитора Стевана Стојановића Мокрањца.


На концерту су наступили хор "Свети новомученик Станко", под диригентском палицом проф. Ленке Дурутовић и Хор музичке школе "Требиње" из Требиња, под вођством проф. Милисава Сукоњице.

Хорови су извели неке од најпознатијих Мокрањчевих композиција: У Ивана господара, ИX руковет, У Будиму граду, Херувимска пјесма, Њест Свјат, Тебје Бога хвалимо.

У име Секретаријата за културу, спорт, младе и социјално старање Општине Никшић посјетиоце је поздравио мр Милош Ненезић, који је истакао значај који Мокрањац има за нашу културу, и рекао да је ово најљепши начин да се заокруже овогодишњи "Септембарски дани", који су ове године били посебно богати квалитетним културним садржајима. Ненезић је искористио прилику да се посебно захвали Црквеној општини Никшић на сарадњи и позвао је све заинтересоване институције и појединце да узму учешћа у креирању Никшићке културне сцене. Ненезић се, такође, захвалио и Хору музичке школе "Требиње" истакавши да је њихов долазак почетак једне озбиљне сарадње између Града Требиња и Општине Никшић на пољу културе.

Током вечери, излагање на тему "Значај Мокрањца за нашу културу", одржао је др Миодраг - Пијо Чизмовић, директор ЈУ "Захумље" Никшић. Он је направио паралелу између руског композитора Скрјабина и нашег Мокрањца истакавши да се у Мокрањчевој музици види афирмација добра и тежња ка савршенства.

Вече је модерирала Светлана Томић.

Kонцерт су организовали Црквена општина Никшић и Општина Никшић, у сарадњи са ЈУ Никшићко позориште, а у оквиру манифестације "Септембарски дани - Никшић 2021" и Никшићке културне сцене 2021.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка