Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Станко Ракић из Штутгарта о новом Епископу хумском: Скроман, стрпљив, слуша људе…

 

Уочи наречења и хиротоније новоизабраног Епископа хумског Јована, викарног Владике Епископа диселдорфског и немачког Григорија, саговорник радија „Источник“ био је протопрезвитер Станко Ракић, парох штутгартски, који архимандрита Јована познаје десет година. 


„Иако новонаречени Епископ Јован није провео све време у манастиру, него се школовао у више земаља, има све одлике монаха. Он је скроман, стрпљив, слуша људе. Одушевила ме његова невероватна моћ трансформације. Он је човек који може да буде истовремено и врхунски интелектуалац, али и безазлено дете“, каже отац Станко, који додаје да су потребе Епархије такве данас да је добро да она има и викарног Епископа. 

„Нема града а да нема наших људи“, истиче прота Станко, не могавши да прецизира колико наших људи живи у Немачкој, али да тај број није мањи од милион. „Архимандрит Јован је добар део живота провео у дијаспори и одлично зна потребе Цркве и народа у туђини“, каже отац Станко, који подсећа да је Епархију хумску основао Свети Сава 1219. године, те да је она кроз историју мењала назив, а да је у последње време Епископ хумски био викарни Епископ Митрополиту дабробосанском. Од 2006.године та титуларна Епархија је упражњена.


Извор: Радио Источник