Type Here to Get Search Results !

У Руској Православној Цркви забринути за судбину хришћанских светиња на Косову

 

„Још један круг спирале која се одвија пред нашим очима и доводи до трагичних последица по српско становништво на Косову, Српску Православну Цркву и генерално Србију“ – тако је митрополит Иларион оценио нову ескалацију сукоба на Косову. Крајем септембра полиција самопроглашене републике одбила је да дозволи улазак на своју територију возилима са српским регистарским таблицама, што је изазвало протесте Срба који живе на Косову.


У емисији Црква и свет председавајући ОСЦП-а говорио је о својим путовањима на Косово и Метохију: „Својим очима сам видео страшне последице оружаног сукоба. Видео сам уништене цркве, насеља која су Срби напустили. Чуо сам много прича о томе како су косовски Албанци убијали невине људе, али се све те приче пажљиво заташкавају на Западу. Запад је изабрао Косово за хероја, а Србију за анти-хероја. Ова једнострана подршка Запада Косову, уз потпуно занемаривање воље српског народа, већ је довела до онога што се догодило, али, нажалост, та ескалација није завршена“.

„Ми у Руској Православној Цркви увек доследно подржавамо Српску Православну Цркву и њене интересе на целој њеној историјској канонској територији, у коју несумњиво спада и Косово. Тамо се налазе главне светиње Српске Цркве, величанствени манастири са уникатним фрескама. Веома смо забринути за судбину тих манастира и фресака, али највише од свега смо забринути за судбину српског становништва у косовском крају”, рекао је председавајући Одељења, изразивши наду да ће се пронаћи политичко решење које ће задовољити обе стране.


Извор: Сектор за информисање ОСЦП-а