Type Here to Get Search Results !

У Пећкој Патријаршији прослављен празник Светог патријарха Пајсија, богослужио Митрополит Јоаникије

Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача у Пећкој Патријаршији је данас молитвено прослављен празник Светог Пајсија, Патријарха пећког.


Светом службом је началствовао Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије, а саслуживали су архимандрит Сава (Јањић), игуман Високих Дечана, протосинђел Пајсије (Ђерковић), настојатељ Цетињског манастира, који је данас прославио свој имендан, јереј Јован Цветковић, парох осојански, јерођакон Сионије (Зорић) и ђакон Ричард Виера Семењук.

У архипастирској бесједи након благосиљања славског колача Митрополит Јоаникије је рекао да је Бог тако дао да у најтеже вријеме наше историје имамо велике људе.

“Имали смо у доба турскога ропства и великих искушења такве личности као што је био патријарх Макарије, обновитељ Патријаршије, а онда, неколико генерација послије такође великих и знаменитих личности, нарочито патријараха пећких, долази Свети Пајсије Јањевац на трон пећких патријараха”, рекао је он.

Подсјетио је да је на трон дошао послије мученичке смрти патријарха Јована Кантула, који је задављен од стране Турака у Цариграду.

“И он је био велика личност. И њега његов ученик Пајсије Јањевац, помиње као светога, као свога учитеља. И наредио је да се овдје ослика његова фреска”, казао је Владика Јоаникије.

По његовим ријечима као главно за патријарха Пајсија можемо рећи, оно што су многи и до сада рекли – да је он заслужан за опстанак Српске Цркве, за опстанак Пећке Патријаршије и за опстанак нашега народа у доба турскога ропства.

“То су многи до сада примијетили. Али, увјерени смо да још није како ваља оцијењено његово велико дјело и његове заслуге”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је да је патријарх Пајсије, у тренутку кад је Пећка Патријаршија била у најгорем положају, кад је патријарх убијен, народ преплашен и разједињен, епископи такође разједињени, својим трудољубљем, молитвеношћу, трпељивошћу, мудрошћу, али и стваралаштвом утврдио Пећки Трон, објединио епископе, свештенике, народ, најмудрије и најбоље људе окупио око себе и Српску цркву учинио јаком и непобједивом.

“Он је највећи свједок у нашој историји да смо могли стварати и да смо могли чинити велика дјела чак и у вријеме ропства. Он је, позивајући се на заслуге светих Немањића, на велику блиставу културу која је створена у том периоду њихове владавине и чувајући славу својих великих претходника, обнављао свете цркве и манастире, обнављао писменост, гледао да унапреди све оно што су његови преци оставили и што је он затекао”, казао је Митрополит Јоаникије.

Владика је рекао да је Свети патријарх Пајсије познат као књигољубац, човјек ријечи Божије.

“Био је свјетило које је свијетлило његовом народу, његовој пастви. Он је међу свете увео и Светога мученика цара Уроша и Светога Симона монаха – краља Стефана Првовјенчанога. Обновио је ћивоте светих овдје. Ови ћивоти су из његовог времена”, подсјетио је Владика Јоаникије.

Подсјетио је такође да је Свети Пајсије, у времену када смо трпјели велике притиске од латинске пропаганде, заједно са Светим Василијем Острошким, његовим млађим савремеником, кога је он и рукоположио за архијереја, очувао вјеру у цијелом српском народу.

“Један од црногорских митрополита тада је потписао унију, али то ништа није није значило, јер се народ држао Светога Пајсија, Светога Василија Острошкога и преподобнога Стефана Пиперскога, и осталих Божјих угодника из тога времена”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да се у новије вријеме наш народ, нажалост, никада није објединио око своје Цркве као што је то било у вријеме Патријарха Пајсија.

“Али, ево, последњих неколико година чини ми се да се враћамо тамо гдје смо некада били, на своје мјесто, у своје светиње и да се за њих везујемо, нарочито овдје на Косову и Метохији. Видимо да светиње чувају наш народ. И дан данас примјер, али и благослов Светога патријарха Паксија толико нама значи – да се поучимо како треба да живимо као хришћани, како да волимо своју Цркву, како да љубимо свој народ, како да његујемо своју културу, како да обнављамо светиње, како да градимо нове, како да Богу угађамо”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да је примјер Светога Пајсија примјер новога апостола Христовога, новога Светога Саве.

“Јер, оно што је Свети Сава учинио у слободи, његово велико монументално дјело има један пандан – то је учинио патријарх Пајсије у тежим временима, у временима ропства. Био је такав ауторитет духовни, и епископима и свештенству, и народу и угледним ствараоцима, умјетницима да су се сви везивали за њега. И ево, Бог је дао да се у наше вријеме овај Божји угодник приброји лику светих”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска