Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Спојити световно и духовно у себи велики је дар Божји

 

”Црква је та која нас руководи ка Царству Небескоме, која нас учи Јеванђељу и врлинском начину живота каквим је живео и Свети Стефан Штиљановић. Зато је његов живот уписан у књигу светих, а он сам је постао пример како треба да живимо. Спојити световно и духовно у себи, у бићу човековом, заиста је велики дар Божји. Само они људи који се у свему томе посвете Богу задобијају такве врлине и такав венац славе” - рекао је Епископ Херувим.


У недељу, 17. октобра 2021. године, другог дана прослављања патрона Епархије осечкопољске и барањске - Светог Стефана Штиљановића, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Стефана Штиљановића у Каранцу.

Епископу Херувиму су саслуживали протојереј Ђорђе Ковачевић, архијерејски намесник барањски, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин, парох кнежевовиноградски, протојереј-ставрофор Владо Кљајић, парох у пензији и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Преосвеђени Владика је по освећењу славских обележја проузнео беседу:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!

Часни оци, драги народе, нека буде свима на здравље и на спасење данашње сабрање овде у Каранцу у храму Светог Стефана Штиљановића, светитеља којега данас прославља наша Света Црква, који је уједно и наш патрон и представник пред престолом Свевишњега.

Јуче смо имали дан духовне радости и сигурно смо били поносни што смо део нашега народа, уз све лепе обичаје који прате Крсну славу. Наш патрон окупио нас је јуче у Кнежевим Виноградима да прославимо, на првом месту, име Божје и да осетимо благодат сабрања, благодат јединства, љубави и милости Божје која се тамо излила.

Данас смо наставили славље овде у Каранцу, у цркви која је и посвећена Светом Стефану Штиљановићу како његово име никада не би било заборављено. Свети Стефан нека нам увек буде узор у животу, јер спојити оно што је он спојио, да буде световни владар и да своје биће посвети Господу заиста је велики духовни подвиг. Његов животни пут није нимало био лак, али у своме срцу увек је имао Господа. У времену у којем је Свети Стефан живео није било лако, а исто тако није ни нама овде. Боримо се са разним искушењима, али са вером у Бога и Цркву Његову можемо то да превазиђемо. Црква отвара врата наде, отвара нам могућност да видимо иза зида, да видимо оно што ће бити у будућности. Све друге идеологије дају нам само овоземаљска испуњења, док је Црква кроз векове била пуно више од тога. Црква је та која нас руководи ка Царству Небескоме, која нас учи Јеванђељу и врлинском начину живота каквим је живео и Свети Стефан Штиљановић. Зато је његов живот уписан у књигу светих, а он сам је постао пример како треба да живимо. Спојити световно и духовно у себи, у бићу човековом, заиста је велики дар Божји. Само они људи који се у свему томе посвете Богу задобијају такве врлине и такав венац славе.

Радујем се што смо данас опет у Барањи, у нашој Барањи која није заборављена и није безнадежна. Јучерашњи дан је показао да верујемо у своју Свету Цркву, сабирамо се око ње као своје наде и утехе. Зато је и ово место и наша Барања место васкрсења, љубави и милости Божје. Јер, једино тако можемо победити искушења. Широм Републике Хрватске народ се исељава, али исто тако верујемо да је то тренутно искушење. Верујемо да ће Бог дати снаге и да ће се то променити, да ћемо се сви вратити својим кућама и гробовима предака. Верујемо да ћемо живети као што су раније живели наши преци када су стварали све ове дивне светиње, оно што нас окружује, сву ову лепоту. Све ове оранице, све су то плодови и дело руку наших предака које смо и ми обавезни да чувамо. Све то нам је пример за живот, јер и у њихово време није било лако. Међутим, вером у Бога и Цркву Божју превазилазили су сва искушења и побеђивали су све силе које су их водиле можда у неку странпутицу и други облик живота. Љубављу према Богу, љубављу према вери и Светом Јеванђељу пребродили су сва искушења да бисмо ми јуче и данас имали овакво сабрање, сваки пут када се окупљамо. То је извор нашега јединства, извор наше љубави, истине и наде.

Нека би Господ дао да се увек сабирамо у љубави и милости, да наша Света Црква буде наша мајка која нас увек руководи ка врлинском начину живота. Света Црква нека нас увек учи да волимо, да живимо у љубави и миру једни са другима, да будемо браћа. То је оно што је на овим просторима највише потребно, да се разумемо, да једни друге чујемо и помогнемо колико је то у нашој моћи. Требамо да следимо пример Светог Стефана Штиљановића који нас је томе учио.

Нека би Господ да нас молитве Светог Стефана Штиљановића штите, чувају и очувају на овим нашим просторима. Живели, срећни и благословени били! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска