Type Here to Get Search Results !

“Николајевим жичким стазама“ – Епархија жичка достојно прославила јубилеје Светог Владике Николаја

  

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, Епархија жичка је у току септембра и октобра 2021. године на свечан начин обележила јубилеје поводом 140 година од рођења, 65 од упокојења и 30 од Преноса моштију Светог Владике Николаја. Догађаји су се одвијали под називом Николајевим жичким стазама, а место одвијања истих био је Светосавски храм у Краљеву. Догађаји су побудили заинтересованост ширих друштвених кругова, били веома посећени, као и медијски пропраћени.


Увече 10. септембра 2021. одржана је свечана Светониколајевска академија. Започела је дочеком моштију Светог Николаја Охридског и Жичког, чији се део чува у Духовном центру у Краљеву. Служен је Акатист Исусу Победитељу смрти, који је написао Свети Владика. Потом је уследило поклоњење верног народа часним моштима. У наставку је одржан програм у коме су учествовали протојереј-ставрофор Љубинко Костић, драмски уметник Небојша Дугалић, хор при Храму Светог Саве у Краљеву, као и вокално-инструментални ансамбл Херувими.

Дана 18. септембра било је представљање зборника Искушана мисао Достојевског. Говорили су архимандрит Дамјан (Цветковић), протонамесник Александар Р. Јевтић, проф. др Драгољуб Даниловић и мр Ана Гвозденовић. Повод за настанак овог зборника лежи у чињеници да текућа 2021. година представља јубиларну када је реч о Фјодору Михаиловичу Достојевском – у њој се навршава 200 година од пишчевог рођења и 140 година од његовог упокојења. Издавач је ЕУО Епархије жичке, уредник је протонамесник Александар Р. Јевтић, лектуру и коректуру је извршила мр Ана Гвозденовић, а око дизајна се потрудила Лидија Стојановић. Предговор је написао драмски уметник Небојша Дугалић. Сви текстови (укупно њих 11) су укључени у стручни систем класификације, тј. означени УДК бројевима.

Септембра 25. протојереј-ставрофор Милић Драговић је одржао предавање на тему „Црквеност и народна побожност од Светог Владике Николаја до наших дана”. Отац Милић је слушаоцима предочио фазе кроз које је прошао наш народ кроз историју формирајући и своју побожност. Изазови са којима смо се кроз историју суочавали утицали су на тип народне побожности. Ипак, поред устаљених форми црквени живот је био и изазов на који се увек одговарало и личним одзивом. Тако и данас видимо сапостојање различитих одговора на питање шта је вера и како је живимо. Посебну улогу у усмерењу нашег народа ка Цркви, отац Милић је препознао у лику и делу Владике Николаја, како кроз његово писано стваралаштво, тако и кроз неуморну ревност на руковођењу верног народа.

Октобра 01. и 02. наш храм је био домаћин целебним моштима Светог Јакова Жичког и Туманског. Кивот са целокупним нетљеним моштима Светог Јакова дочекан је у радости мноштва срца верног народа са разних страна наше Епархије испред Светосавског храма. Акатист Светом Јакову читао је архимандрит Дамјан (Цветковић), уз молитвено пјеније свештенства и верног народа. У наставку, небројено мноштво народа је побожно приступало целебним моштима у доличном миру, целивајући их и осењујући се знаком крста преко освештаног јелеја.

У 19.00 часова почело је предавање о лику и делу Светог Јакова (Арсовића). Архимандрит Дамјан (Цветковић) је поздравио сабрање, преносећи благослов и поздраве нашег Епископа Јустина. Потом је протонамесник Александар Јевтић подсетио на нераскидиву духовну везу Светог Николаја и Светог Јакова, а тиме и Манастирâ Жиче и Тумана, као и Епархијâ жичке и браничевске. У наставку, предавање су одржали монаси туманске обитељи архимандрит Димитрије (Плећевић) и протосиђел Петар (Богдановић). Њихова надахнута излагања побудила су пажњу великог броја присутних слушалаца, оплемењујући њихова срца примерима побожности из живота Светог јакова (Арсовића).

 У суботу, 02. октобра, Епископ жички Г. Јустин је началствовао евхаристијским сабрањем, уз саслужење туманске братије и свештенства са разних крајева Епархије. Владика је беседио о животу и делу нашег земљака монаха Јакова, који је великим подвигом постао пример и знамење и за наша времена. На крају се захвалио Владики Игњатију и туманској братији на великом благослову који су нам даривали доласком моштију Светог Јакова. У поподневним часовима мошти су испраћене за Манастир Тумане, уз велику благодарност свих на овој необичној и историјској посети која се догодила након 75 година од упокојења овог жичког монаха, а сада светитеља Жичког и Туманског.


Свети Владико Николаје и Јакове молите Бога за нас!


Извор: Епархија жичка