Type Here to Get Search Results !

Одржана седница државне Комисије за Хиландар

 

Државна Комисија за Хиландар, на седници која је одржана 28. октобра 2021. у Светом манастиру Хиландару, усвојила је извештај за 2021. годину и донела план активности за обнову преосталих 20 одсто светиње страдале у пожару, а који ће бити реализован у наредне две године. Седници су присуствовали стручни чланови Комисије на челу са министром без портфеља у Влади Србије и замеником председника Комисије г. Ненадом Поповићем, као и игуманом Светог манастира Хиландара Високопреподобним архимандритом Методијем са епитропима, монасима Теодосијем и Митрофаном.


Поповић је у изјави за Танјуг након седнице, првој након усвајања Закона о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландара, рекао да су чланови Комисије задовољни оним што је урађено и да се све ради у складу са грчком службом за заштиту споменика на Светој Гори (КеДАК). Изјавио је да су сва средства за завршетак обнове обезбеђена и да је држава Србија захваљујући новом Закону издвојила 360 милиона динара до 2023. године, када се очекује завршетак радова. Хиландар представља осам векова наше историје и традиције и он је наша најстарија институција. Новим законом смо обезбедили дугорочно финансирање Хиландара. Пандемија корона вируса и даље представља велики проблем. На Светој Гори има манастира под карантином, а дешава се да радници не могу да дођу јер су заражени корона вирусом. Али они којима је то омогућено раде са великим ентузијазмом“, рекао је г. Поповић.

Како је истакао, најважније је да је донета историјска одлука о дугорочној обнови и заштити манастира, јер „први пут ће се радити реконструкција ризнице и јужног дела светиње, а биће изграђен и потпуно нови депо у коме ће се чувати покретно благо манастира. Радиће се и на реконструкцији главног саборног храма Ваведења Пресвете Богородице“, истакао је Поповић.

Игуман манастира Хиландара, архимандрит Методије, задовољан је током радова, и каже да је братство светиње радосно због новоусвојеног Закона.

„Задовољни смо и много нам значи што располажемо тим средствима. До сада нису увек долазила на време али сада, захваљујући новом Закону, она су нам доступна по потреби. Са њима можемо завршити обнову изгорелог дела манастира и то ће нам бити од велике помоћи“, рекао је игуман и додао да су морали да се прилагоде новим потребама, међутим били су захтевни што се квалитета и задовољни су како радови напредују.

Игуман Методије скреће пажњу и на то да све што се обнови мора да, што је више могуће, подсећа на стање пре пожара, јер, како каже, многи поклоници који дођу често су збуњени и не знају шта је уништено у пожару, а шта је обновљено, што је, како каже, најбољи доказ да смо успели у намери да обновимо Хиландар. Пожар је, додаје, одложио многе планове када је реч о реконструкцији манастира али сада је поново дошло време да се о томе размишља.

„Саборни храм као средиште живота сваког манастира, па тако и Хиландара има посебну важност за нас. Ту је и ризница која чува оно што је највредније, не само за српски народ, православни хришћански свет већ и за целу васељену“, каже игуман српске царске лавре манастира Хиландара архимандрит Методије.


Извор: Хиландар