Type Here to Get Search Results !

Литургија у Подворју Руске православне цркве у Бејруту

 

Благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, Подворје Руске православне цркве у Бејруту (Либан) обележава свој велики јубилеј: 75-годишњицу од оснивања. Овај догађај ће бити испраћен низом свечаности, које ће бити уприличене у периоду од 06. до 08. новембра 2021. године. Тим поводом, Његово Преосвештенство Епископ моравички Антоније, старешина Подворја СПЦ у Москви, допутовао је у тродневну посету у главни град Либана.


У суботу 06. новембра 2021. године, Митрополит корсунски и западноевропски Антоније – патријарашки егзарх за Западну Европу, началствовао је служењем свете заупокојене литургије у храму Светог Јована Крститеља у Бејруту. Високопреосвећеном Митрополиту су саслуживали: Епископ моравички Антоније – старешина Подворја СПЦ у Москви, протојереј Нектарије Кхајрала (Антиохијска православна црква), архимандрит Серафим (Шемјатовски) (Православна црква чешких земаља и Словачке) и архимандрит Филип (Васиљцев) – старешина Подворја РПЦ у Бејруту.

На богослужењу су молитвено присуствовали и Митрополит филипопољски Нифон - старешина Подворја Антиохијске православне цркве у Москви, професор Московске духовне академије протојереј Владислав Ципин и руководилац Фонда за подршку хришћанске културе и наслеђа Е. И. Скопенко.

По завршетку Литургије, окупљеним верницима у храму се пригодном беседом обратио Митрополит Антоније, подсеивши на важност вишедеценијског постојања и рада Подворја Руске православне цркве у Бејруту.

Високе госте ове велике свечаности поздравио је и старешина Подворја архимандрит Филип, уручивши им резбарени јубиларни натпис на чувеном ливанском кедру.

Иначе, Подворје Руске православне цркве у Бејруту је отворено давне 1946. године, након посете Либану делегације Руске Цркве на челу са Његовом Светошћу Патријархом моксовским и све Русије Алексејем I.


Извор: Подворје СПЦ у Москви