Type Here to Get Search Results !

Крф: Митрополит Јоаникије са Митрополитом Крфа богослужио на празник Св. Спиридона


На Крфу је данас свачано прослављен Св. Спиридон Чудотворац Епископ тримифунтски, заштитиник острва, који се у Грчкој прославља 12. децембра. Свету архијерејску литургију поводом овог празника  у храму гдје почивају мошти Светог Спиридона, служио је Његово високопреосвештенство Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарије уз саслужење Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског господина Јоаникија. 

На крају Свете литургије, Његово високопреосвештенство г. Нектарије се захвалио Високопреосвећеном Митрополиту црногорско-приморском г. Јоаникију, са којим га, како је рекао, вежу старе и нераскидиве везе, не само због заједничке православне вјере већ и због значаја који је Крф у Великом рату имао у преломним тренуцима за  српски нарoд:

„На прелому историје српске државе овдје (на Крфу) затекоше се многа наша српска браћа и упркос томе што су и овдје много страдали, наше гостољубиво острво и данас угошћује многе.”

У наставку, Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва је рекао да сматра да је данашња Литургија на Крфу била свеправославна, јер су јој присуствовали и Срби, и браћа Руси, и Румуни, и Грузини, при чему је Светитељ, који је васељенски, „центар и окупља све православне наше Цркве“.

На крају, пожелио је Митрополиту црногорско-приморском добро здравље, да му ово пречасно ходочашће буде на душевну и тјелесну корист и да му да снаге: “Да се и Ви суочите са свима онима који се противе Христу и Цркви Његовој, а знамо да је много оних који кују завјеру против Цркве у Црној Гори. Такође, имајте заштиту свог претходника, блаженопочившег Митрополита Амфилохија, за оно што се дешава у Црној Гори, и Светог Спиридона“.

Честитјући празник Св. Спиридона Чудотвораца пастви, Митрополит Нектарије је поручио: „Држите вјеру високо! Кроз све тешкоће кроз које пролази наш свијет, Христос је наша велика снага.”

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије синоћ је допутовао на Крф у навечерје празника Светог Спиридона Чудотворца. Митрополит је по одслуженој  празничној вечерњој служби, којом је началствовао у молитвеном присуству домаћина Митрополита Нектарија, казао да у једно поглавље небеског житија Св. Спиридона спада и тај дио како су се овдје поред његовог светог кивота сјединила два братска народа у вријеме највеће ратне кризе у току Првог свјетског рата.

“Увјерен сам да благодарећи Светом Спиридону, српски народ није случајно острво Крф назвао острвом спасења. Такође нас сједињују кости светих војника и народа који су остали овдје током Првог свјетског рата, када су исцрпљењи од ратних страхота и болести овдје нашли своју кончину код братског грчког народа. Кивот Светога Спиридона има силу Гроба Господњега и у њему су се нашли и српски војници који су овдје дочекали своју кончину. Ваше високопреосвештенство, ми обнављамо памћење када је овдје српска војска, српски краљ и велики дио српског народа нашао овдје спасење. Преносимо вам љубав наше Црне Горе и братског српског народа. Свети Спиридон Чудотворац нас увијек изнова обједињује и свједочимо да је на нашем приморју култ Светог Спиридона исто тако јак као овдје код браће Грка”, казао је синоћ Митрополит Јоаникије, пожељевши Митрополиту Нектарију, свештенству и вјерном народу изобиље божанске благодати. Такође је Високопреосвећеног Митрополита Нектарија позвао да посјети Црну Гору и њене светиње.

У пратњи Митрополита Јоаникија током посјете Грчкој су протојереј Остоја Кнежевић, секретар Митрополита Јоаникија, протосинђел Пајсије, игуман Цетињског манастира и јерођакон Сионије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска