Type Here to Get Search Results !

У Светој Земљи откривена ранохришћанска базилика

На територији Свете Земље недавно је откривена базилика из византијског периода. Делови ове цркве први пут су откривени 2017. године у Ашдоду, а од тада до данас црква је ископана у целости. Црква је окарактерисана као једна од најранијих и највећих хришћанских базилика пронађених у Израелу. Налази се на месту на којем су археолози открили масовне гробнице, као и неколико гробова угледних личности и натписа који сведоче о ђаконисама и другим светим женама.


Стручњаци верују да је ова тробродна базилика са више придружених просторија и параклиса подигнута у четвртом или петом веку и да је била раскошно украшена мозаицима. „Црква ђаконисâ”, како је неки данас зову, уништена је у огромном пожару око 600. године.

Најстарији пронађени натпис, који датира из 416. године, указује да је грађевина постојала још пре мозаичког поплочавања наоса цркве. „Овакви меморијални натписи нису ретки за византијске цркве, али је редак број натписâ који помињу ђаконисе и свете жене у једној цркви”, речи су једног од учесника у ископавању цркве, професора Џозефа Патрика. Поред осталог, у цркви се налази и спомен-обележје светој мајци Софронији, која је највероватније била игуманија оближњег манастира.

У централној апсиди цркве смештени су главни олтар и гробница – једина нетакнута гробница у цркви. Највероватније је ово била гробница светитеља којем је посвећена и сама црква.

На простору на којем су пронађене црква и масовне гробнице, у јулу месецу ове године служена је света Литургија и том приликом је узнета молитва за покој душа свих оних који су тамо сахрањени. Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил позвао је израелске власти да заштите остатке ове цркве.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке