Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион: Нико не говори о уједињењу православаца и католика

 

Папа Фрања је почетком децембра на састанку са архиепископом Атине и целе Хеладе Јеронимом II изговорио речи које су многи схватили као извињење православцима за грешке које су католици починили у историји. Посебно је речено: „Дуги низ година отрови су нас тровали. Семе сумње нас је поделило, и са стидом признајем да одлуке Католичке Цркве нису имале никакве везе са Исусом и Јеванђељем.“


Екатерина Грачова, водитељка програма „Црква и свет“ питала је митрополита волоколамског Илариона, председавајућег Одељења за спољне црквене послове, да ли ове изјаве представљају кораке у оквиру уједињења православаца и католика и да ли је оно могуће.

„Нико не говори о уједињењу двеју Цркава, јер поделе постоје веома дуго, нагомилале су се многе противречности – у ствари, две Цркве живе самосталним животом скоро десет векова“, рекао је митрополит Иларион. „Постоје разлике у схватању темељних хришћанских догмата, у поштовању светитеља. На пример, постоје особе које се поштују као свеци у Православној Цркви, али их у Католичкој Цркви не признају, а има много католичких светаца које Православна Црква не признаје. Дакле, нема говора о уједињењу, али се може говорити о коначном окончању ривалства, надметања, непријатељства које постоји дуги низ векова“.

Председавајући ОСЦП-а је подсетио да речи папе Фрање о којима се сада дискутује нису прво извињење православцима од стране римских понтифекса. Такве речи су изговарали његови претходници, директно су говорили о бројним грешкама које су католици направили према православцима.

Међу таквим грешкама владика Иларион је посебно навео насиље које се с времена на време примењује над православцима, као и стварање уније, која и данас служи као фактор који раздваја вернике. „Заправо, католици су на разне начине, истинама и неистинама, покушавали да покатоличе православце, а Унија је била један од начина за то. Шта је унија? То је када је православцима дозвољено да сачувају свој литургијски обред, али притом морају да се припоје католичкој цркви и да у потпуности прихвате католичко учење, укључујући и учење о васељенској јурисдикцији римског папе“, појаснио је суштину уније митрополит Иларион.

Он је истакао да је унија, у ствари, обмана, пошто многи православни верници, поставши унијати, чак нису ни слутили да мењају веру, јер је споља све остало исто: црквена одежда је иста, молитве током Литургије су исте, црквено појање је исто.

„Када се Патријарх Кирил састао са Папом Фрањом у Хавани, дали су заједничку изјаву у којој је директно речено: унија није метод за постизање јединства“, подсетио је владика Иларион. „Ово је веома важна изјава коју је изговорио римски понтифик.

Што се тиче изјаве Папе Фрање од пре неки дан у Грчкој, она се може сматрати важним доприносом нормализацији односа православаца и католика, док о уједињењу Цркава ни на званичном ни на незваничном нивоу нико не говори, нагласио је председавајући ОСЦП-а.


Извор: Мospat.ru