Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Потребно је да се трудимо да задобијемо Духа

 

На дан када наша Света Црква молитвено прославља Преподобног Алимпија Столпника, а наша браћа у Македонији и Светог великомученика Георгија, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Манастиру Успења Пресвете Богородице, уз саслужење архимандрита Саве (Илића), секретара Његовог Преосвештенства, архимандрита Тимотеја (Миливојевића), игумана Манастира Вазнесења и ђакона Стефана Симића.


Владика нас је у слову своје архипастирске беседе подсетио на животе Светог Георгија и Преподобног Алимпија. Како је Свети Георгије био узор Светоме Алимпију, иако Алимпије није страдао за Христа, али је живео и подвизавао се за Христа, његови подвизи и његов труд да задобије Царство Небеско, да задобије Духа превазилазили су људске могућности и људске силе. Хтео је да подвргнувши своје тело духу задобије истински Божији мир и истинску благодат Божију. Многи су видевши њега и његову непоколебљиву веру у време великих превирања око иконоборства, долазили к њему и он је са мало речи успевао молитвом и благодаћу Божијом да исцељује и управља људе на прави пут.

Живот Преподобног Алимпија био је потпуно предавање воље, тела и ума вољи Божијој. И Господ га је уврстио у ред великих светитеља који су за истину Божију страдали не проливши крв, већ приневши цео живот као  бескрвну жртву – подвиг, молитву, себеисправљање, себеиспуњавање Духом Божијим. Сви ми који живимо у Цркви Христовој, Цркви Православној, потребно је да се трудимо да задобијемо Духа, као што гласи једна монашка пословица: „Дај крв, да би задобио Духа“, завршио је поуку Епископ Јустин.

Након заамвоне молитве Владика је благословио славске дарове, преломио славски  колач и честитао славу високопреподобној игуманији Науми. Мати Наума је уготовила трпезу љубави за све присутне.


Извор: Епархија жичка