Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије прославио имендан


На дан молитвеног прослављања великог угодника Божијег, Светог Атанасија Великог, 31. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља јеромонах Петар, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован, настојатељ манастира Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани код Нове Вароши јеромонах Матеј, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Евхаристијско сабрање увеличале су милешевске монахиње, са својом игуманијом мати Аквилином, које су за певницом одговарале на прозбе и јектеније.


Звучни запис беседе


Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и пререзан славски колач који су милешевске сестре припремиле свом Епископу у част његовог небеског покровитеља.

Честитајући присутнима празник Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Вековима цела Црква одаје захвалност овоме светитељу кога данас помињемо и чији спомен славимо – Светом Атанасију Великом. Милошћу Божијом, ето, и ми се придружисмо свима тим хришћанима православним, да и ми укажемо поштовање том великом човеку, слуги Божијем, Христовом човеку.

– Као што смо чули из житија које је данас читано, Свети Атанасије је био, као Христов човек и љубитељ Христов, слуга Христов, велики ум и богослов који је чувао истине вере. Вера је оно на чему стојимо, а он је управо веру сачувао од оних који су је нападали, од кривих, погрешних, злонамерних учитеља. Утврђено је, од стране Светих Отаца, да за чисту веру неопходно је имати и чисто житије у Христу. Чист живот и чиста вера иду заједно.

– Свети Атанасије је, пре свега, јасно објаснио веру која превазилази људски ум, вера у Троједнога Бога, Свету Тројицу. Он је објаснио и тако приближио људском уму да је, иако та тајна вере надилази људски ум, постала неодољиво прихватљива људском уму. Он је од Бога добио тај благодатни дар да може то учинити и тај свој дар је посветио Цркви.

– Свети Атанасије је, због свога дела, много пострадао, од јеретика, расколника, моћних јеретичких царева. Чак 15 година је био прогањан од разних јеретичких моћника онога доба. Али је на крају мирно завршио свој живот. Ми му на овај начин указујемо своју захвалност, придружујемо се целој Цркви Христовој у томе и молимо се овом светитељу да буде наш учитељ, да нам помогне у разумевању истина вере, да нам помогне у ношењу Крста Христовога и свога за Христа, да нам помогне у трпљењу ради Христа, рекао је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска